Пожарната в Пловдив съветва как да се отопляваме безопасно

Погрижете се за близките си, които са болни или трудноподвижни и в по-голямата част от времето са сами

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пловдив информира, относно правилата и мерките за осигуряване на пожарна безопасност на населението по време на отоплителния есенно – зимен сезон 2019.

Ето за какво трябва да внимават домакинствата, които се използват електрически отоплителни и нагревателни уреди:

  1. Никога не оставяйте включени уреди без наблюдение!
  2. При напускане на дома или офиса се убедете, че сте изключили уредите.
  3. Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди!
  4. Стриктно спазвайте инструкциите за експлоатация, дадени от производителя!
  5. Ремонт на електрически уреди и съоръжения да се извършва от специалисти с подходяща квалификация.
  6. Електроуредите да се включват само към силови токови кръгове с подходящо за целта сечение на проводниците.
  7. Контактите трябва да са тип “ШУКО” и по възможност да не се ползват разклонители.
  8. Електроуредите не са вечни, когато изчерпят лимита си – губят надеждност и не са безопасни.
  9. Не ползвайте отоплителни уреди с открити реотани.
  10. Не оставяйте горими предмети върху или в близост до електрическите уреди. Не използвайте уредите за сушене на дрехи.
  11. Осигурете безопасността на децата, като поставите предпазители на контактите.
  12. При включени електроуреди никога не оставяйте децата без наблюдение!
  1. Топло акумулиращи електроуреди трябва да се монтират от ел.техник при спазване на следните изисквания: захранването им да е на отделен токов кръг с автоматичен предпазител, при сечение на захранващия проводник не по-малко от 4 кв.мм.
  2. Не се гасят с вода уреди под напрежение или включени към електрическата мрежа! Има опасност от токов удар с фатални последици. Гасене се извършва след изключване на тока от централното електрическо табло или от таблото на етажа.

Ако използвате твърдо гориво:

Използването на отоплителни уреди на твърдо гориво трябва да бъде съобразено с инструкцията на производителя. Горивните камери са изчислени за използване с определен тип гориво и използването на друг вид с по-висока калоричност нанася поражения върху уреда – стените и казанчетата на печките прогарят и увеличават пожарната опасност на уреда.

Недопустимо е ползването на самоделни отоплителни уреди за твърди горива!

При инсталирането на отоплителни уреди на твърдо гориво трябва да се спазят минимални изисквания за безопасност:

-Комините, които преминават през горими междуетажни конструкции, както и през таваните трябва да са специално защитени с негорими материали.

Правила за пожарна безопасност при използване на печки с газово гориво (пропан-бутан):

Устройването и техническото поддържане на газови отоплителни уреди (ГОУ) трябва да се извършват само от специалисти с подходяща квалификация. Експлоатацията на уредите трябва да се осъществява от хора, преминали обучение за работа с ГОУ. Трябва да се спазват минимални изисквания за безопасност при използване на уредите, поради високия риск на пожарна опасност и задушаване:

При всяко пълнене на битовите бутилки с газ на определените за това газостанции се извършва задължителна проверка на годността на съда под налягане.

Периодично съдовете трябва да се подлагат на проверка от оторизираните за това органи, по специална методика за откриване на скрити дефекти.

Всяка профилактика, свързана с нормалната работа и използване на газов уред е посочена в задължителната инструкция на производителя. При покупка на газов уред изискайте от търговеца, да Ви предостави инструкцията за експлоатация на уреда на български език.

Правила за пожарна безопасност при палене на огън в личните дворове за изгаряне на растителни отпадъци, консервиране и др.

–  Да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.

Научете децата да се грижат за своята безопасност

Детската игра с огън е една от честите причини за възникване на пожари. Родителите трябва да научат децата си, че човешкият живот е безценен и затова трябва да се отнасят отговорно към предметите и уредите, които могат да предизвикат пожар и да създадат риск за техния живот.

Колкото повече пораства детето, толкова любопитството му нараства. То иска да знае и да може всичко като възрастните. Възползвайте се от това и давайте личен пример с поведението си като спазвате правилата за пожарна безопасност. Отговаряйте на въпросите на детето по възможно най-достъпния за възрастта му и изразителен начин (с примери) като обясните защо трябва да се спазват правилата за пожарна безопасност.

При деца вкъщи спазвайте следните превантивни мерки за безопасност:

Учете Вашето дете да разпознава местата вкъщи, където може да възникне пожар и предметите, които могат да го предизвикат.

Заедно с него тренирайте пътя за напускане на дома при възникване на пожар. Уточнете мястото, където може да се скрие при пожар, когато не може да избяга от дома: да влезе в банята, да пусне душа, да се облее с вода и да постави намокрена кърпа на устата и носа; в най-отдалечената от огъня стая, да отвори прозореца и да вика за помощ (никога да не скача през прозореца ако се намира на втори и по-висок етаж). Задължително да съобщи на родителите си или на тел. 112 за пожара, да каже, че не може да излезе навън и къде точно се намира. по телефона при

Накарайте детето да научи и да може да избира телефона за съобщение при пожар – тел. 112.

Научете го да знае и да съобщава точния адрес, на който живеете, и какво трябва да съобщи на тел. 112 при пожар.

В случай, че в дома възникне пожар,  детето трябва да знае и да умее да прилага някои прости правила:

Погрижете се за близките си, които са болни и/или трудноподвижни и в по-голямата част от времето са сами

Трудно подвижните и болните хора попадат в най-рисковата група при пожар. Ако имате близък човек, който отговаря на горните условия трябва Вие да предприемат мерки за осигуряване на пожарната му безопасност:

-отоплителните уреди трябва да се разполагат на безопасно разстояние от горими материали и конструкции – минимум 0,5 м;

-отоплителните уреди трябва да са стабилно укрепени – при затрудненото придвижване на болния не трябва да има риск от преобръщане на уреда.

Поемете своята отговорност в грижите за Вашите близки!

Exit mobile version