Пловдив създаде специализиран медицински щаб

Той ще функционира към Областния кризисен щаб

Проф. Карен Джамбазов: Проучваме възможността изследванията за коронавирус да бъдат правени и в Пловдив

Тази сутрин към Областния кризисен щаб в Пловдив е създаден Специализиран медицински щаб от 7 души, съобщи областния управител Дани Каназирева.

В него влизат: председател д-р Сийка Димчева от РЗИ и членове полк. Д-р Гозманов – на Военна болница, д-р Генев – на Окръжна болница, проф. Карен Джамбазов – УМБАЛ „Свети Георги“, д-р Кръстев от БЛС, д-р Христозов шеф на Бърза помощ, проф. Дойков от Каспела, който ще представлява частните болници в града.

Медицинският щаб ще има ежедневни заседания в сградата на Областна администрация. За целта ще бъде отделено помещение и оборудвано с технически средства, уточни Каназирева.

Ето и първите задачи, поставени пред щаба на медиците.

Първо – да се вземе решение за осигуряване на персонал и апаратура за общинската болница „Св. Мина“, която е определена за преструктуриране в инфекциозна, при нарастване на случаи от коронавирус в града.

Второ – щабът да реши коя болница с какъв персонал и кога ще се включи, както и за нужната апаратура.

Трето – да се изготви график за постъпване и заемане на свободни легла в държавните и частни болници на територията на областта.

Ще започне да се подготвя и втория етап, ако има повече регистрирани случаи, а именно МБАЛ „Свети Мина“ с нужен персона.

Припомняме, че вече е решено, при възможност, в ДКЦ-тата и болниците да бъдат отделяни помещения, където при наличие на пациенти със съмнения и/или симптоми на коронавирус, те да бъдат отделяни, за да изчакат за консултация с инфекционист, а не да стоят при другите пациенти в коридора.

Отделни чакални за пациенти с грипоподобни симптоми в Пловдив

Проф. Карен Джамбазов обяви, че в момента се проучва възможността изследванията за коронавирус да бъдат правени и в Пловдив. Отговор на този въпрос се очаква днес следобяд.

На въпроси за състоянието на Инфекциозна клиника отговори още директорът на  УМБАЛ „Свети Георги“. проф. Карен Джамбазов.

„В Клиниката беше обособен отделен блок за пациентите със съмнения. Там, в момента са заети леглата, има само две свободни, като подчертавам, че няма доказан случай. Има 18 проби, които се чакат по обективни причини – техническите възможности на лабораториите. Срокът за резултати е до 24 часа. Чакаме и до 48 часа, по-рано няма как.“

В останалата част на Инфекциозна клиника има свободни легла, които са обособени за чревни и други инфекции.

Проф. Джамбазов уточни, че хората са разделени на три отделни групи. В първата попадат тези без никаква  симптоматика, които са насочени от гранични власти или лични лекари. Те ще бъдат насочвани за домашна карантина и няма да бъдат изследвани. Втората група обхваща пациенти със съмнения и симптоми. Те подлежат задължително на преглед в  Инфекциозна клиника, след което ще бъдат прецизирани и по преценка хоспитализирани или насочвани за карантинен период вкъщи, където дистанционно ще ги наблюдават личните лекари. При усложения по време на карантината отново ще ги насочват към специализираната клиника.

„Третата група са постъпващи в тежко състояние пациенти с дихателна недостатъчност,“ уточни той.

Първото заседание на специализирания медицински щаб ще е днес в 16, 30 часа.

Exit mobile version