Пловдив събра експерти по приобщаващо образование в маргинализирани общности от 6 държави

Организации от 6 държави се събраха в Пловдив на конференция, в която обмениха опит в приобщаващото образование за всеки и достигането, чрез образователни инициативи до най-онеправданите групи в обществото. Около 35 специалисти, включително и хора преживели социално изключване, дискутираха различни съвременни методи за комуникация с хората в най-крайна бедност в различните държави. В конференцията участваха представители от България, Румъния, Сърбия, Унгария, Франция и Белгия.

Работилницата се проведе на един от етажите на Склад в Тютюневото градче, където всички споделиха своя опит в работата си с маргинализирани общности. Освен самите експерти, на едно място се събраха и представители от различните групи, участници в образователния процес – учители, семейства, представители на ромска и турска общност, хора засегнати от бедност.

Домакини на събитието бяха международната организация ATD Fourth World –с представители  Вероник Ребул-Салз и Беноа Ребул-Салз, които от няколко години работят в България с най-бедните общности, и българските организации „Открити пространства“,  „Детска архитектурна работилница“. Представители на тези три организации за втора година съвместно работят по проекта „Мобилно училище Столипиново“, част от културната програма на Пловдив- Европейска столица на културата. Проектът, с всичките му успехи и трудности, с които се среща екипът му, бе представен пред гостите на срещата. Мобилното училище дава възможност за творчество и неофрмално образование на децата от всякакви социални нива от Столипиново, достигайки до най-крайно бедните деца, за част от които това е единствената форма на образование, която могат да получат. Чрез ръчната работа, която осъществяват по време на Архитектурната работилница, те успяват да работят, заедно с други деца, да общуват с тях и да научат нови умения, въпреки различни трудности, като например езика, материалните лишения и социалното изключване.

По време на тридневната среща участниците представиха и обмениха опит от своята практика,  и изведоха основни принципи на действие в областта на приобщаващото образование. Освен представянето на различните проекти се проведоха и дискусии между различните участници и експерти. Мнения споделиха както самите представители на неправителствените организации, така и хора от Столипиново, пристигнали специално за събитието. За някои от тях това бе необичайно излизане извън махалата и един от първите им шансове изобщо гласът им да се чуе на публично място.

Залата, в която се проведе срещата, бе декорирана с много снимки, артистични обекти и архитектурни инсталации, част от работата по време на Детската архитектурна работилница „Мобилно училище Столипиново“. Освен тях бяха представени и множество цитати на специални табла, преведени на 5те различни езика, на които говориха участниците в конференцията. В тези цитати бяха изведени мнения на жители от Столипиново, както и педагози, работещи в училища в квартала относно трудностите, често срещаните предизвикателства, амбициите и мечтите на родители и учители, свързани с образованието на децата.

Exit mobile version