Петър Стоянов: Здравко Димитров е имал всички основания да си „вирне носа“, но не го е направил

Харесвам го, защото е човек на честта и на дадената дума, а това е много важно, каза президентът в подкрепа на кандидата за кмет

Президентът на България Петър Стоянов (1997 – 2002 г.) застана зад кандидатурата на Здравко Димитров за кмет на Пловдив на представянето на  албума Филипополис“ Елена Кесякова и Мимо Райчев вчера в Белащица. „Аз го познавам повече от 35 години. Той е израснал пред очите ми. Винаги ми е харесвал и продължавам да го харесвам първо, защото той е човек на честта и на дадената дума, а това е много важно”, каза пред гостите на събитието Петър Стоянов.

Подчерта, че второто, за което харесва Димитров е, че никога не е бил заложник на разточителната политическа бъбривост, така характерна за последното поколение политици.

„Здравко ми харесва и заради това, че и като районен кмет и като областен управител, той е имал всички основания да си „вирне носа“, но не го е направил. Той продължава, когато тръгне по улиците на Пловдив да поздравява старите си съученици. За мен това е много важно, защото няма да бъде човек от улицата, „инсталиран“ на кметското място. Той има достатъчно административен опит и достатъчно много приятели, които да му помагат. И слава Богу, той все още се вслушва. Аз ще му пожелая да не се възгордява и един ден да каже „Не искам вече съвети и акъл от никого“! Едни от най-важните качества на един кмет са балансираността и стабилността. Той трябва да е човек, който държи на думата си и е предвидим. Защото кметът отговаря за всекидневните болки на хората, за разлика от политиците на по-гоните нива. Но тези всекидневни болки на хората са истинския живот на нормалните хора и затова един кмет трябва да бъде предвидим и близо до хората.“, пожела Петър Стоянов на кандидата за кмет на Пловдив Здравко Димитров.

Преди заявената от президента подкрепа, благодари на авторите Елена Кесякова и Мимо Райчев за положените усилия да съхранят историята. „Който пише за историята, остава в историята. Вие ни показвате какво е било по време на една от най-хубавите епохи на Пловдив. Ние сме длъжни го съхраним като история и архитектура, защото идните поколения няма да ни простят, ако не го направим. Книгата е изключително ценна. Положели сте много усилия, което ви прави чест. Пожелавам ви да продължавате да работите в тази посока и нека запазим в сърцата си този хубав град и да го превърнем в град на мечтите“, каза той.

Exit mobile version