Откритията на Малтепе са от световна величина

Арх.Кисьов: Страх ме е да мисля какво е това, на което се натъкнахме!

Директорът на Археологическия музей  в Пловдив получи приза в категорията „Културно-историческа атракция“ на церемонията по връчването на годишните награди „Чудесата на България 2018“ (ГАЛЕРИЯ)

В основата на комплекса има няколко гробни камери с големи размери

Таня Грозданова

Работата на екипа на Костадин Кисьов на могилата Малтепе, край пловдивското село Маноле, получи висока оценка по време на годишните награди на в-к Стандарт „Чудесата на България” 2018 г. Церемонията се проведе в Малката базилика и за нея пристигна специално Пийт Джаспърт, вицепрезидент на „Европа Ностра“ – най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културно-историческото наследство.

Директорът на Регионалния археологическия музей – Пловдив доц. Костадин Кисьов бе един от отличените за работата му по обекта Малтепе. Той получи приза в категорията „Културно-историческа атракция“ от областния управител на Пловдив Здравко Димитров.

„За мен беше по-логично тази награда да е догодина, все още не сме разкрили цялата гробница и тогава този обект ще стане световна атракция! Знаехме, че там има нещо още в далечната 1998 година. Едва през 2016-та стана възможно финансирането на разкопките, благодарение на Община Пловдив, която финансира проучванията от самото начало. Всички вече знаете какво сме открили досега, особено след посещението на премиера Борисов на обекта – гробницата е висока 26 метра, но не знаете какви са последните проучвания от края на ноември…  под нея съществува огромен гробен комплекс с размери дето ги няма по света. Страх ме е да мисля какво е това, на което се натъкнахме,“ каза в словото си Кисьов.  

Репортер на Под тепето потърси археолога за подробности след края на тържествената церемония.

Според него този обект е на път да се превърне в археологическа находка от световно ниво. При геофизично проучване през миналия месец, преди зазимяването на обекта, е станало ясно, че в основата на могилата съществува огромна сграда. Проучването на дълбочина 17 метра е извършено от екипа на Минно-геоложкия институт, разказа Кисьов. То показало че, в подножието извън рамките на 26-метровата кула има сграда с размери около 15 на 20 метра и височина около 6-7 метра.

„За огромна наша радост се потвърди нещо, което аз предполагах. Съществува една огромна сграда с тези параметри, тоест имаме един огромен комплекс, който е явно, че е вкопан и в самия терен. Няма да се учудим, ако гробните камери са надолу под нивото на съвременния терен. Така се оформя грандиозен комплекс с височината на 8 етажен блок, а вече в основата какъв ще е плана и конструкцията?!

Надяваме се гробните камери да не са ограбени в миналото, защото до сега имаме 3 тунела. Дано да няма такива в основата и да не са проникнали в камерите, но това още в началото на идната година при разкопките ще се разбере. За нас това е една архитектурна загадка от III век след Христа.“

Световни експерти археолози от Египет, Рим и Гърция са посетили Малтепе, разказа още Костадин Кисьов. Сравнявайки подобни гробници на територията на цялата Римска империя, което значи в цял свят, специалистите са единодушни, че досега не е откривана такава мащабна сграда, като тази, която е в могилата.

Това ще е откритие със световна величина и ще се превърне в световна туристическа атракция, заключи археологът.

През идната 2019-а година Община Пловдив ще финансира разкопките на Малтепе с още 300 000 хиляди лева, подчерта кметът Иван Тотев.

На церемонията „Чудесата на България“ бяха отличени още Велинград, Хисар, Старосел и Чепеларе, а директорът на НИМ Бони Петрунова получи наградата Археолог на годината.

           Д-р Калин Димитров с отличието за „Археологическо откритие“ за потъналите корби в Черно море

                            Кметът на Преслав с награда за Преславското златно съкровище

Кметът на Старосел Матея Будев получи приза „Дестинация културен туризъм за 2018 г.“ от почетния председател на борда на директорите на КЦМ Никола Добрев. 

В категорията „Археолог на годината“ призът е за доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей за откритието на съкровището в крепостта Калиакра през лятото на т.г.

  Пловдив получи награда за „Европейски принос” от фондация „Европа Ностра”.

Стилната церемония бе огласена от талантливите изпълнители на Арт Войс Център.

Exit mobile version