Общински съветници се обявиха против политизирането на искането за извънредна сесия, посветена на ОФ „Пловдив 2019“

Политическа PR акция на две партии – „Съюз за Пловдив“ и ВМРО, е недопустим акт на партийна употреба на въпрос, който касае всички граждани на Пловдив 

Това се казва в декларация на Слави Георгиев, Костадин Гаров и Иван Димов

Трима пловдивски общински съветници разпространиха остра декларация, с която осъждат станалото днес политизиране на искането за извънредна сесия, посветена на ОФ „Пловдив 2019“. Слави Георгиев, Костадин Гаров и Иван Димов от Местна коалиция „Коалиция за Славчо Атанасов: Патриотичен фронт-НФСБ И ВМРО“ категорично възразяват от името на още 18 техни колеги „срещу политическата некоректност, проявена от представителите на „Съюз за Пловдив“ и ВМРО, които присвоиха общата и непартийна идея за свикването на извънредна сесия, посветена на общинската фондация „Пловдив 2019“, се казва в декларацията.

Повод за това тяхно изявление е състояла се по-рано днес пресконференция в БТА, на която общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ и ВМРО – БНД настояха за: „извънредна сесия, на която фондация „Пловдив 2019“ да отчете дейността си, всички проекти от  2017 г. до днес, а изпълнителният и артистичният директори да предоставят справка за  сключените за този период договори.“ Те предложиха още в дневния ред на сесията да бъде включено и предложение за отстраняване от длъжност на артистичния директор на фондацията Светлана Куюмджиева.

От ВМРО отново повдигнаха „гей темата“ с думите на Стефан Послийски:

„Да, парад няма да има, но проектът в Пловдив ще е една изложба на всички гей прайдове, провеждали се на Балканите. Това по нищо не се различава от парад.“

На пресконференцията бе обявено още, че искането за извънредната сесия е внесено от съветниците Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ и Стефан Послийски от ВМРО – БНД. Събрани са и необходимите подписи за насрочване на заседание с така предложения дневен ред.

В тази връзка Иван Димов, Слави Георгиев и Костадин Гаров напомнят, че под искане за извънредна сесия по темата ОФ“Пловдив 2019“  са се подписали преди време „спонтанно представители на различните групи в ОбС, водени от убеждението, че правим това като общински съветници на Пловдив, без да търсим каквито и да било политически дивиденти. Подписахме се 21 души в качеството си на граждани на Пловдив и загрижени за това какво се случва във фондацията във важната за всички ни година на домакинство като Европейска столица на културата. Вярвахме, че това е убеждението на всички, сложили подписите си под искането за свикване на извънредна сесия.“

В декларацията се казва, че те са останали силно и неприятно изненадани,  че общата гражданска позиция на въпросните 21 съветници е превърната в „политическа PR акция на две партии – „Съюз за Пловдив“ и ВМРО/общо 9 съветника/, които днес внесоха искането за свикване на извънредна сесия еднолично, без  останалите подписани съветници.

Считаме, че това е недопустим акт на партийна употреба на въпрос, който касае всички граждани на Пловдив  и в който няма място за политизирани спекулации в търсене на конкретни тяснопартийни дивиденти.

За нас тази тема – какво и как се случва във общинската фондация „Пловдив 2019“, е важна и тя е изключително проблемна. И ние по нея имаме позиция. Но тази тема е важна за всички граждани на Пловдив и партиите тук нямат място,“, заключават Слави Георгиев, Костадин Гаров и Иван Димов.

Exit mobile version