Общината все още иска военните имоти на Гладно поле

Започва работата по превръщането на зоната в активна част от градския пейзаж

Жилищни квартали там не може да има, подчерта Тотев

Общината не се е отказала от желанието да придобие огромните военни имоти на Гладно поле. Това стана ясно от думите на кмета Иван Тотев днес, по повод проекта по Региони в растеж. Той разкри, че започва работата по превръщането на зоната в жива част от градския пейзаж, като вече се подготвят се проектните предложения района. Паралелно с това трябва да стартира процедурата по предаване на 16 декара държавни имоти, които попадат основно в улична мрежа, плюс два имота зад Технополис. Преписката е в Регионалното министерство и се очаква скоро да влезе и в Министерски съвет.

„Пред възлагане на процедури по ЗОП сме там. Паралелно с това се подготвя проектът, като общината ще го дофинансира с около три милиона за асфалтиране на необновените участъци на бул. „Освобождение”, от Цариградско до SPS, и бул. „Санкт Петербург”, от SPS до ВСИ. Вътрешните улици ще свързват мола с парка на „Богомил” и с бул. „Санкт Петербург”. Ще има и допълнително асфалтиране на вътрешнокварталните улици”, каза Тотев днес. Първа копка в зоната се очаква до местните избори.

Той не скри, че администрацията не иска районът на Гладно поле в новия Общ устройствен план да е определен като смесена много-функционална зона, тъй като това би отворило възможности за презастрояването му.

„След няколко срещи предлагаме на проектантите зоната да е само за обществено обслужване. Плюс това даваме допълнително задължение към зоната да има общ проект. Което означава, че дори Министерството на отбраната да иска да продаде имотите си, те трябва да влязат в един общ проект на общината, който да е с обществено предназначение. Жилищни квартали там не може да има. На това държим. Продължаваме да имаме разговори с Министерството на отбраната като сме заявили ясно, че сме против тази продажба и смятаме, че има шанс тя да не се изпълни, а имотите да бъдат предназначени за обществени нужди на общината. Там искаме например да изградим детска градина Арлекино плюс парк. Освен това работим за пловдивска опера с намиране на обществени пространства, на които можем да изградим сгради на Община Пловдив. Районът около мола е подходящ за това. Затова и правим конкурса за обемно- устройствено проучване за операта, тъй като идеята ни е стъпка по стъпка да изнесем администрацията от центъра. Той трябва да стане все по-подходящ за култура, за събития, туристи, а не за ежедневни административни нужни, защото самото паркиране става все по-трудно. Започваме в тази връзка и дебат за БНБ с архитектурната гилдия. Но не искаме там да се блъска с администрация, тя трябва да излезе на комуникативни места извън центъра. Освен Гладно поле има и други подходящи терени за администрация- около стадион Пловдив и в Южен. Но първо ще се спрем на Гладно поле”, допълни градоначалникът.

Работи се и по създаване на възможност за изграждане на нов квартал в южната част на града.  „ Ще го вкараме в урегулираната територия на града, за да бъде изградена пътна инфраструктура.  Общината ще е задължена в следващите 15 години да инвестира много средства там в отчуждаване на имоти, в изграждане на улици. Но ако нямаме задължението никога няма да го направим. Активно започва отчуждаване на имоти за изграждане на инфраструктура в Смирненски 3”, каза още кметът.

Exit mobile version