Няма да има отделна общинска структура, която да се занимава със зелената система

Съветите на гилдията на ландшафните архитекти няма да бъдат пренебрегвани, ангажира се Здравко Димитров

Вече се работи по създаването на звено по примера на „Визия за София”

„Градини и паркове“ стана „бивше общинско предприятие“ в прессъобщение от общината

Община Пловдив ще работи в сътрудничество с представители на пловдивското дружество на Съюза на ландшафтните архитекти за озеленяването на града.  За това се договориха кметът Здравко Димитров и представители на гилдията на среща във връзка с възможността са създаване на специализирано звено, съобщават от пресслужбата на общината. На нея се е разбрало, че нова структура, която да се занимава със зелената система, няма да бъде създадена, тъй като кметството не разполага със свободен финансов ресурс. Но пък администрацията се е насочила към създаването на звено по примера на „Визия за София”, което ще се занимава и със зелените казуси.

„Община Пловдив засега не може да създаде подобна нова структура, тъй като няма финансов ресурс за това, а хората в отделите са натоварени достатъчно“, е заявил на срещата днес кметът Димитров, цитиран от пиарите. Той се е ангажирал съветите на гилдията на ландшафните архитекти да не бъдат пренебрегвани в бъдещата работа.

„В Общината се създава структурно звено, което ще отговаря за планирането и разработването на всички градски системи, в това число и на зелената, на основание база данни, събрани от цялата структура на Общината. Това звено ще анализира информацията, включително предложенията на ландшафните архитекти, ще изработва прогнози и за зелената система, и ще предлага решения за развитието на Община Пловдив“, е заявила на срещата зам.-кметът по устройство на територията и общинска собственост арх. Невена Балчева. Това звено щяло осъществява координацията със структурата, ангажирана с поддръжката на зелената система на Пловдив, бившето ОП „Градини и паркове“. От прессъобщението от общината се разбира, че „Градини и паркове“ вече е бивше общинско предприятие.

Предложението й е било посрещнато с одобрение от ландшафните специалисти, според прессъобщението от кметството. От него се разбира, че Общината е поела ангажимент като първа проява на сътрудничество да запознае гилдията с подготвяния нов Общ Устройствен План.

На събитието днес е присъствала е Областният управител Дани Каназирева. Тя също изказала мнение, че е необходимо звено, което да координира работата на общинските отдели и районните кметствата, а също така да има комуникация с ОП „Градини и паркове“, за да има ясна визия за развитието на зелената система в Пловдив като цяло.

Exit mobile version