НС обсъжда извънредно положение на територията на България от днес до 13 април 2020 година

Парламентът обсъжда предложението на правителството за въвеждане на извънредно положение във връзка с коронавируса.

Изслушан в пленарна зала бе ръководителят на щаба за борба със заразата у нас ген. Венцислав Мутафчийски. Той говори пред народните представители за актуалното състояние на разпространението на вируса.

„В България от 1400 тествани имаме 23 положителни случая. Само вчера -16 и един смъртен случай в Пирогов. В света и държавите в Балканския полуостров ситуацията е много динамична и навсякъде се отбелязва бърз ръст на заразяване. В света към 6 часа тази сутрин има 4900 загинали и 70 хиляди оздравели.“

Той очерта проблемите, свързани с неспазването на карантинните мерки.

„Вече не се явяват единични случаи, а започна масово появяване, имаме 11 свързани случаи. В страната има 3 гнезда, независими едно от друго – Плевен, Габрово и София. Особено в столицата случаите нямат нищо общо един с друг. Отдавна се отправяха послания за спазване на социално изолиране. Ние отчитаме, че има грубо нарушаване на тази карантина,“ изреди генералът и даде примери с тържеството в ломското село.

В Израел, Гърция, Русия, Румъния има наказание със затвор при нарушаване на карантина. Явно трябва да има промяна и в нашето законодателството, коментира ръководителят на националния щаб.

„Има проблем с липсата на правни възможности да бъде мобилизиран целия медицински персонал да се грижи за болни с коронавирус, както и овъзмездяването на лекарите. Защото щом попаднат в огнището на зараза, те изпадат под карантина и няма да си ходят вкъщи“, обяви Мутафчийски.

След изказването му председателят на НС изчете проекторешението, което е внесено за обсъждане в деловодството на парламента, за въвеждане на извънредно положение на територията на страната от 13 март до 13 април 2020 година.

След ген.-майор Мутафчийски и премиерът Борисов говори пред депутатите.

В момента текат дебати.

Очаквайте подробности.

Exit mobile version