(НЕ)изненадващо идване на премиера в Пловдив

Бойко Борисов неочаквано се включи в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина

Министър-председателят с визита под тепета след вчерашната среща с Иван Тотев, Здравко Димитров и Менда Стоянова в навечерието на очертаващите се сложни за ГЕРБ избори в града

Ще го виждаме все по-често под тепетата, тъй като партията му е изправена пред угрозата да загуби втория по големина град

Иво Дернев

Снимки: Владимир Янев

Бойко Борисов изненадващо, или по-скоро не, посети Пловдив за събитие, на което никой не очакваше да присъства- годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина с тема „Съхранението на българския език и родовата памет по света“. Визитата на министър-председателя се случва само ден след среща в кабинета му с Иван Тотев, Здравко Димитров и Менда Стоянова, на която, според самите участници, са обсъждани ключовите проекти за Пловдив.

На всички обаче е ясно, че темата е била друга- наближаващите местни избори и сериозните предизвикателства пред ГЕРБ в Пловдив. Не е тайна за никого, най-вече за социолозите, че партията е изправена пред угрозата да загуби втория по големина град след два мандата на Иван Тотев. До този сценарии се стигна заради загубата на доверие и заради вътрешните боричкания на лобитата около настоящите кмет и областен управител. Според наши източници от ГЕРБ, именно потушаването на вътрешнопартийното напрежение е било повод за срещата при министър-председателя вчера. Лидерът на ГЕРБ вероятно е дал ясен знак, че една загуба в Пловдив ще има последствия за всички отговорни за състоянието, в което се намират управляващите на местно и национално ниво в Европейската столица на културата- според няколко социологически прогнози Славчо Атанасов има осезаема преднина пред потенциалните кандидати на ГЕРБ за кандидат кмет. А при евентуален балотаж, според изследванията, може да се стигне до разгром.

Все още не е ясно какъв ще е изборът на Изпълнителната комисия и на самия Бойко Борисов, но е сигурно, че на партията й трябва силна и разпознаваема кандидатура, която да обърне тренда на социологията. Очевидно в тази посока проактивно ще работи и министър-председателят, както го стори в месеца преди евроизборите и сякаш само направи така, че всички социолози да се оправдават за прогнозите си. Идването му днес е категоричен сигнал в тази посока, още повече, че в последните пет години той сякаш нарочно заобикаляше Пловдив, а визите му тук се броят на пръстите на едната ръка. Е, до октомври ще виждаме често Борисов в Пловдив. Коя фигура обаче ще потупва по рамото и ще сочи като следващия кмет на града, предстои да разберем. Сигурно е и друго- битката на Славчо Атанасов ще е не само срещу кандидата на ГЕРБ, а и срещу председателя на партията и първи човек в държавата. Интересното тепърва предстои.   

Exit mobile version