Ландшафните архитекти: 11-те души, които взимат решения, свързани със зелената система на Пловдив, трябва да са обединени в единна структура

„Предлагаме да се подложи на обществено обсъждане на тази идея“

Гилдията е убедена, че това среща огромна подкрепа от гражданите

От Съюзът на ландшафтните архитекти в Пловдив (СЛА) са изпратили писмо до Община Пловдив, което предоставиха и на редакцията на Под тепето, с цел да се запознаят всички заинтересовани лица с предложението.

Припомняме, че в понеделник в общината се проведе среща между представители на съюза и кмета Здравко Димитров по темата. На нея стана ясно, че Няма да има отделна общинска структура, която да се занимава със зелената система. Писмото е продиктувано именно от този факт.

„Време е да разберем, че ландшафтната архитектура е комплексна наука, която се занимава не само с дървета и цвета, а с пешеходни пространства, велоалеи, площади, защитени зони, цялостна визия на града, общ устройствен план…“ – се казва в писмото.

От гилдията напомнят, че към момента в община Пловдив и районните кметства има 11 души, които взимат решения, свързани със зелената система. Но те не са обединени в една единна структура, голяма част от тях не са и специалисти – има зоолози, филолози и специалисти по обработка на дървесината.

Една такава дирекция ще обедини тези щатни бройки и няма да е в тежест като финанси, а просто ще помага за опазването и правилното поддържане на зелените площи, смятат експертите. На някоя от следващите срещи с представители на общината ще предложим и обществено обсъждане на тази идея, за да се убедят, че тя среща огромна подкрепа от гражданите, категорични са от СЛА.

Ето какво коментира още Невена Печеджиева след срещата с кмета Димитров.

Нашето предложение – Пловдив да има Дирекция „Зелена система“, както всеки голям областен град в страната, не срещна одобрение. От общината може би не разбират, че има нужда от компактна структура, която да анализира, контролира и планира всички въпроси, свързани с озеленяването на града ни. Ние подкрепяме ново ОП Пловдив проект, което да анализира данните и да предлага работещи решения, но Дирекция „Зелена система“ е нещо съвсем различно.

Самият Здравко Димитров каза, че е бил кмет на район „Западен“ и е имал трима еколози, от които един е взимал решения, свързани с дърветата?!

В града ни има много опасни дървета, които неспециалист трудно би видял! Пловдив има нужда от подмяна на голяма част от уличното озеленяване, но неспециалист няма как да вземе правилно решение. Работата на ОП „Градини и паркове“ трябва бъде контролирана ежедневно от общината. Всички нови строежи трябва да имат необходимия процент озеленяване.“

Exit mobile version