Интелектуалци и живели без дом споделят една сцена на 100% Пловдив

Един специален дух витае сред пловдивчани, разказа Неда Соколовска от Vox Populi

Хората в Пловдив са изключително скромни, е впечатлението на екипа на Римини Протокол

Теодор Караколев

Скромни, добри и отдадени хора – това е впечатлението на немския екип от Римини Протокол за пловдивчани, които ще участват в спектакъла 100% Пловдив, който предстои в следващите 4 дни на сцената на Драматичния театър. В много градове, когато поканиш някого на сцената, той реагира веднага – „Да, разбира се“, докато тук хората са по-скромни, по-трудно си убеждавахме, че са достатъчно интересни и достойни за представяне на сцена, разказа Хелгард Хауг от Римини Протокол на пресконференция ден преди официалната премиера.

Идеята на спектакъла е да провокира размисъл чрез представяне на извадка от града и техните позиции по различни въпроси – 100 души се качват на сцената, които са подбрани като социологически разрез на града по етнически, икономически и други показатели. Част от спектакъла е задаването на въпроси към тях – „Искате ли да се върне социализма?“, „Искате ли да се върне монархията?“, „Какво ще направите, ако синът ви каже, че е гей“ и други по-общи и социални, или провокативни и лични, коментира Хауг. Тя добави, че има различни методи, с които се получават отговорите – понякога това става открито, а понякога се изключва цялото осветление, и публиката разбира колко хора как отговарят само, чрез анонимни фенерчета, които 100-те пловдивчани ползват.

Спектакълът в Пловдив ще се играе 4 пъти – като в други градове също често се играе в поредни дни. Интересно е, че понякога отговорите на хората се променят в различните дни – дали, защото в следващ ден са се осмелили повече да кажат нещо, преосмислили са дадена позиция или друго, разказа още Хелгард Хауг и добави, че в някои случаи е важна дори и публиката: „Някои от актьорите може да не искат някой конкретен човек в публиката да разбере как точно отговарят на даден въпрос, а понякога може да е и обратното – искат много ясно някой в публиката да разбере“.

Неда Соколовска, която е част от екипа на спектакъла и от Vox Populi, които отговаряха за селекцията непрофесионални актьори, добави, че едно от предизвикателствата е било да убедят хората да участват, и че това е безопасен начин да споделят своите мисли. „Ние сме от София, но в тези месеци, в които работихме в Пловдив създадохме много специална връзка с града“, каза тя и добави, че се усеща мултиетничността и опитът у хората да бъдеш толерантен към различните. И изобщо – един специален дух у всеки един пловдивчанин.

Няма да разкриваме много от спектакъла, добави Виктор Янков от фондация „Пловдив 2019“. Но беше особено интересно, когато стигнахме до въпроса „Искате ли да се върне социализма?“ и се оказа, че нито един не иска. А всъщност селекцията хора е много разнообразна, разказаха от Римини Протокол. Има от едногодишно дете до 79-годишен участник. Сцената ще споделят известни публични личности и хора, които в даден момент от живота си са живели на улицата.

Спектакълът действително е уникален, нещо, което не сме виждали досега и едва ли скоро ще видим в България, добави Нада Соколовска. Очакванията са това да промени представата ни и да помогне на пловдивчани да се разбираме още по-добре в ежедневието си. Смятам, че това ще е един чудесен завършен на прекрасна година за Пловдив, а надеждата и през 2020-а година да имаме развитие на всичко, което се случи сега, добави и домакинът на събитието Кръстьо Кръстев – директор на Драматичен театър – Пловдив.

100% Пловдив ще се изиграе в 4 поредни дати – от 17 до 20 октомври. Сцената е Драматичен театър – Пловдив, а входът е свободен – срещу предварително взети пропуски. Те могат да се получат от касите на театъра.

Exit mobile version