Инвестиционни намерения към къщата в Пловдив, от която Алеко Константинов тръгва към смъртта

Искат да надстроят с два етажа сградата на Йозеф Шнитер на улица „4-и януари”

Градоустроителят на Пловдив е живял в нея, докато е вървяло строителството на храма „Св. Св. Кирил и Методий”

Инвеститорите са задължени от МК да консервират и реставрират недвижимата културна ценност

Активирани са сериозни инвестиционни намерения за историческа сграда в сърцето на Пловдив, от която Алеко Константинов тръгва към смъртта. Дали натам не е потеглила и къщата от 19 век на улица „4-и януари”, проектирана от арх. Йозеф Шнитер, чудят се жители на района зад Чифте баня.

Причината за притесненията одобрено изменение на ПУП-а на имота. Вече има становище на Министерството на културата, с което е съгласуван проект за ПУП-ПРЗ и РУП за парцела, в който се намира недвижимата културна ценност. С подписа на министър Боил Банов ведомството настоява инвестиционният проект да се изготви в съответствие със закона и да бъде консервиран и реставриран паметникът на културата. От МК подчертават в становището си, че постройката е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата през 1985г., но без да е категоризиран. Проектът за изменение на ПУП-а вече е подписан и от голяма община.

Инвеститорът предвижда да награди съществуващата сграда от 19 в. с два етажа. Става въпрос за обществено и жилищно застрояване. Там иска да строи регистрираната в Пазарджик фирма „ОРО-2” ЕООД с управител Дора Бончева. Първоначалните намерения на дружеството били да копае под самата сграда за подземни гаражи. Тази идея обаче е била отхвърлена след възражения, тъй като така има реална опасност за къщата на „4-и януари”. Сега дружеството ще извършва изкопни дейности за паркоместа в другата част от имота, около обема на съществуващата сграда.

Хората от тази градска част се питат дали с Шнитеровата къща няма да се случи същото, като с други такива паметници на културата, при които имаше инвестиционни намерения за надстрояване върху автентичната зидария, която биваше срутвана по време на строителните дейности, въпреки изискванията за консервация и реставрация. Пример са унищожената сграда на „Цар Асен” и съборената къща на Куцоглу край Цар-Симеоновата градина. Сега от „ОРО-2” имат реалната възможност да бъдат добрият пример като съхранят този важен в историческо отношение архитектурен символ. Доказано е, че проектите на Йозеф Шнитер са изключително здрави и устояват на времето и различните намеси по тях. Къщата на улица „4-и януари” не изглежда добре, но видимо няма конструктивни проблеми и би следвало да издържи укрепителни и строителни дейности заради сериозните си зидове.

Защо е емблематична тази сграда. Освен, че е по проект на арфх. Шнитер, тя е била и временен дом на градоустроителя на Пловдив, докато е вървяло строителството на  храма му „Св. Св. Кирил и Методий” в непосредствена близост. Тя е била собственост на богаташа Личев. Исторически къщата е твърде интересна с това, че преди смъртта си в нея отсяда Алеко Константинов. Там Щастливеца пренощува след среща с приятеля си Недко Каблешков, а на другата сутрин потегля към смъртта. Алеко напуска земния свят едва на 34-годишна възраст. Един от гениалните писатели на България и един от най-будните общественици в страната в годините след Освобождението трагично губи живота си на върха на силите си, случайна жертва на политически битки. Убийството му става на 23 май (11 – по стар стил) 1897 година.

Под тепето ще следи в детайл всичко, което се случва с паметника на културата!

Exit mobile version