Елен Карер д’Анкос : Пловдив е разходка във времето

Градът е брак между минало и настояще, каза именитата френска историчка при посещение под тепетата

Като брак между миналото и настоящето. Така един от най-известните съвременни френски историци Елен Карер д’Анкос определи Пловдив. Именитата дама посети града за първи път днес и е меко казано впечатлена от усещанията, които той предлага.  От 1990 г.  г-жа Елен Карер д’Анкос е член на Френската Академия на науките – най-престижната институция, основана през 1634г. През 1999г. тя става първата жена, пожизнен секретар на Академията и като такава, въплъщава и до днес висшия морален авторитет на френския език.

„За първи път съм във вашия град. Идвала съм в България, но никога не съм идвала в Пловдив. Трябва да кажа, че това, което видях, е очарователно. И не е изненада,  защото съм чела Ламартин. Начинът, по който той разказва своите впечатления, подсказваше, че тук наистина е нещо изключително. Това, което намирам за съвсем любопитно е, че имаш чувството, че се разхождаш във времето. Пловдив е една разходка във времето. Много често на такива места се вижда отпечатъкът на съвремието, а тук е обратно- състоянието на консервация и опазване и една определена изолираност, като в същия момент всичко е живо. Нямаш чувството, че си на някакво място, където времето е спряло. Животът продължава. Това един брак между миналото и настоящето. Това е, което ние наричаме цивилизация”, каза Елен Карер д’Анкос след посещение на Античния театър.

Тя е в България в навечерието на Международния ден на Франкофонията. Разходи се в Стария град, придружавана от Н.Пр.Ерик Льобедел – Посланик на Франция, Фабиен Флори – Директор на Френски културен институт, г-жа Фани Брадинска – почетен консул на Франция в Пловдив и Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“.

„Аз съм очарована. Тази година, когато градът е Европейска столица на културата, вие ще бъдете завладени. Ще имате и голям проблем, за да можете да канализирате всичко това, за да не стане безпорядък и панаир”, предупреди Елен Карер д’Анкос. И продължи: „Това, което е важно, че през 21 век ние имаме навика да правим всичко много бързо. Но трябва човек да се спира и да погледне, особено когато е в Пловдив. Да може да се потопи в атмосферата. Вие може да предложите и скоростта на настоящето, и потапянето в миналото, в цивилизацията на онова, което е Европа. Хората тичат, забързани са. Мисля , че основната характеристика на времето е, че хората са изгубили смисъла на историческата дълбочина и смисъла на разстоянието. Не всичко е еднакво. Тук човек трябва да се спре и да гледа. Пловдив предлага на хората да се върнат към едно истинско схващане за културата. Затова се радвам, че градът е Европейска столица на културата. Защото хората ще се връщат отново”.

Какво каза знаковият историк за световната политика и Европа, четете по-късно

Exit mobile version