Единствено пред чисто новата галерия на Гладстон – грозни и хаотични шахти на тротоарите

Из целия град капаците са покрити с добре подредени павета или плочи, които съвпадат с шарката на останалите по пешеходната зона

Пешеходната зона пред чисто новата галерия на улица „Гладстон“, която редовно попада в публичните дебати по различни причини, впечатли с капаците на тротоарните шахти. За разлика от целия останал град, тук паветата над тези капаци са поставени напълно произволно без никаква връзка с останалите по пешеходната зона.

Широкият тротоар пред галерията на улица „Гладстон“ е покрит с типичните мити бетонови павета, които се използват в целия град. Избрани са павета в два цвята, с които е оформена цялата зона около галерията и кръстовището на улица „Гладстон“ и улица „Преслав“.

На няколко места в тази част има и няколко шахти за достъп до подземни технически проводи. Капаците на тези шахти също са покрити с павета, но те са в произволна, спрямо останалите плочи, посока и цвят.

Това на пръв поглед може да изглежда като дребно заяждане, но всъщност сравнението не е с някоя друга свръх напреднала в дизайнерско отношение държава, а със съседните тротоари. Всички шахти на съседните тротоари на същото това кръстовище са с добре изрязани и подредени павета. Понякога шахтите са успоредни на оста на улицата и това е направено по лесен начин, но понякога по редица причини шахтата не съвпада с оста на посока на тротоарните плочи и те са изрязвани под ъгъл.

Същата практика се наблюдава на десетки други места в града, при това не само с бетонните павета, а и с други видове тротоарни плочи или настилка, вкл. на велоалеи. Изрязани по начин, който да съвпада с останалия тротоар плочи има буквално в целия център – на най-важните места, като площад „Централен“ и бул. „Цар Борис III Обединител“, на „Отец Паисий“, на по-малки улички, като ул. „Г.М. Димитров“ или „Цар Асен“ и на още куп места с подменени в последните 4-5 години тротоари.

Необяснимо е обаче защо точно на едно от най-представителните за града места тази добра практика не е спазена, също както в малките квартални улички, независимо дали оста на шахтата съвпада с оста на подреждане на плочите.

Exit mobile version