Възможности за справяне със стреса в ситуация на криза от Мрежата за психично здраве

Новият коронавирус е предизвикателство за нас като хора, за нашето здраве, но и за психиката и поведението ни. Мрежата за психично здраве и психо-социална подкрепа MHPSS разпространи документ, в който посочва начини за справяне с повишените нива на стрес и тревожност в този труден за всички хора период. Резюмето е актуализирано за февруари 2020 г. Представяме ви накратко някои от основните точки:

1.    В този момент е напълно нормално да изпитвате тъга, стрес, объркване, страх и други емоции. Не се плашете от тези емоции, те са напълно нормална реакция.
2.    Разговаряйте с хора, на които вярвате. Поддържайте контакт с вашите роднини и близки приятели.
3.    Ако се налага да останете вкъщи, се придържайте към здравословни навици – достатъчно сън, физически упражнения, добра храна, разговори с близки. Поддържайте контакт със семейството си и приятели и по мейл и социални мрежи, ако се налага.
4.    Ако се чувствате свръх претоварени, може да почувствате и болки в тялото, стомаха, главата.  Ако ви е трудно да занижите сами нивата на стрес и тревожност, по възможност потърсете подкрепа на социални работници, психолози, доверени хора (това може да бъде и свещеник, пастор, на когото разчитате). Обикновено в период на криза има телефони, на които доброволци предоставят безплатна подкрепа. За Пловдив това е телефон на БЧК: 070041744
5.    Четете само достоверни източници по проблема и не се впускайте в прекомерно търсене на информация, защото това само може да повиши нивата ви на тревожност. Изследвания сочат, че може да ви се струва, че непрекъснатото четене на информация, ще ви накара да се чувствате по-сигурни, но всъщност увеличава нивата на стрес, вместо да ви е от полза.
6.    Намалете времето за гледане на телевизия и други медии. Може да го правите веднъж или два пъти на ден, а не през всеки час да проверявате в социалните мрежи какво се случва. Най-важното го съобщават по националната медия поне веднъж на ден.
7.    Използвайте това, което сте правили и преди в стресови ситуации и ви е помагало. Ситуациите може да са различни, но начините за справяне с прекомерния стрес си приличат. Намерете това, което работи във ваша полза и ви успокоява и се възползвайте да го прилагате във вашето ежедневие. Или преоткрийте нов начин – mindfulness, пеене, танцуване, физически упражнения, рисуване, готвене, гледане на забавни филми и т.н, нещо, което ви доставя удоволствие и спокойствие.

Източник: Мрежа за психично здраве и психо-социална подкрепа
https://www.mhpss.net/

Exit mobile version