Архитектурната общност бойкотира представянето на проекта за кино Космос

Един от двамата присъстващи архитекти към проектантите: Колеги, участвате в комбинация и когато пораснете, ще ви се върне тъпкано

Държиков: Не познавам никого от Колектив Кино Космос

Иво Дернев

Архитектурната общност в Пловдив бойкотира представянето на идейната разработка на ревитализация на кино Космос днес. Едва двама представители на гилдията под тепетата присъстваха на събитието в Дома на културата, като и двамата разкритикуваха до голяма степен действията на общината по реализирането на така важния културен градски проект за така знаковата сграда на арх. Шинков.

„ Съчувствам на архитектите, застанали пред нас. Колеги, участвате в комбинация и когато пораснете, ще ви се върне тъпкано. Тук присъстваме само двама архитекти от пловдивската гилдия. Общината удобно загърбва пловдивските архитекти, нарочно избягва авторските права и дава на младите архитекти да изпълняват поръчките й. Лавината се завърта и вие ще дойдете в тази лавина някой ден”, обърна се към проектантите Тихомир Казаков и Мария Мишинова от студио SGI един от двамата архитекти, присъстващи на представянето- арх. Палазов.

Около пет милиона лева е проектобюджетът за реализиране на ревитализацията на кино Космос. Такива са изчисленията на архитектите от студио SGI, работили безвъзмездно върху концепцията на нова визия на емблематичната сграда. Те заявиха, че даряват труда си и авторските си права без да са го остойностявали. „Не сме влизали в такива детайли”, отговори на въпрос от Веселка Христамян „Колко ще спечели от дарения проект община Пловдив?” арх. Тихомир Казаков. Това бе и едно от малкото питания в постния за такъв важен проект дебат в Дома на културата.

В споменатите пет милиона лева влиза и конструктивното укрепване на някои участъци от сградата, които са компрометирани и не отговарят на съвременните изисквания. Точно там и набъбва сумата за проекта, за който в бюджета има заложени 2 милиона лева.

„Поздравления към проектантите. Страхотна работа са свършили. Ще стане много красиво. Но… Обръщам се към г-н Държиков. Къде беше дебатът за функционалността на киното. Защо нямаме и други решения. Защо не говорим за голям младежки дом например? Или сграда на пловдивската опера? Защо не коментирахме идеята за концесия? Тъй катоима реална опасност кино Космос да се превърне в поредния обект, който няма да може да се самоиздържа, след Колодрума и Дома на културата. Най-вероятно сградата ще генерира загуби. Защо концепцията не бе изчистена след дебат и обществено обсъждане?”, обърна се към зам.-кмета Държиков общинският съветник от групата на патриотите Слави Георгиев.

„Тепърва ще се дебатира върху сградата и бъдещата й функционалност. Това, което виждате, е една идейна разработка, която тепърва ще минава през експертен съвет. Може да се коментира, можем да организираме и обществено обсъждане.  Колкото до това дали киното не е по-подходящо за сграда на операта. Смятам, че там не може да има модерна опера. Но пък има възможности за максимални по вид прояви- кино, камерни и масови събития”, обясни Държиков.

„Обслужващи помещения няма и много трудно може да се намери място за тях. Залата не става за опера. Опитахме се да постигнем максималното с това, което разполагахме”, коментираха функционалността и архитектите от SGI.

„Кината изгубиха своите функции. Не има необходимост от кино, каквото и да е то. Да не стане така, че да се чудим какво да я правим тази сграда и с какво съдържание да я пълним”, включи се в дискусията Емил Миразчиев.

„Има недостиг на зали и места за културни събития. Няма например къде да се случват камерни концерти. Няма е достатъчно места за изяви на детските творчески школи. Има нужда от всякакви зали за всякакви събития”, отговори Държиков. На въпрос дали с проекта са запознати младите архитекти от колектив „Кино Космос”, той отвърна, че не познава никой от тях и не е коментирал никога темата с колектива.

Поредното питане на Под тепето бе относно управлението на бъдещата сграда за култура. Държиков отговори, че всяка културна единица в общината трябва да има самостоятелно управление и не бива да е под единна шапка с Дома на културата например. Бе обсъден и въпросът с паркирането, след въпрос на Сузана Николова. Такова пред или около киното няма как да бъде предвидено. Затова пък Държиков подчерта, че стартира процедурата по изграждане на многоетажен паркинг на мястото на ДКЦ-то до Лайпциг.

„Никой не ни е питал какво да се случва в тази сграда и как да изглежда тя. Можете ли да пуснете онлайн допитване и дебат по въпроса?”, попита Държиков към финала на дебата адв. Веселина Александрова.  „Не, не мога да се ангажирам с подобно нещо”, отговори й заместник кметът.

„Кино Космос беше един от темелите в кампанията срещу нашето управление. Седем години управлявате и едва сега почвате да правите нещо с него”, обърна се към заместник-кмета края на събитието Слави Георгиев.

Очаквайте подробности!

Exit mobile version