Административният съд задължи общината да разкрие какви заплати взимат директорите на „Пловдив 2019”

Решението идва в отговор на жалби на журналисти срещу частичен отказ за предоставяне на обществена информация

Кирил Велчев: Както обявих в общинския съвет, нетната ни заплата е 1580 лева

Втори състав на Пловдивския административен съд задължи общината да разкрие какви заплати взимат изпълнителният и административният директори на фондация „Пловдив 2019” Кирил Велчев и Светлана Куюмджиева. Магистратите се произнесоха по жалби на журналистите Ваня Драганова и Искра Койчева  срещу частичен отказ за предоставяне на обществена информация, в решение на секретаря на общината от 8 април. С постановеното решение съдът отменя частичен отказ за предоставяне на обществена информация и изпраща преписката на административния орган за ново произнасяне при съобразяване с мотивите на решението, като го задължава да предостави достъп до исканата обществена информация.

„Съдът е приел, че адресатът на подаденото заявление е задължен субект по смисъла на чл.3, ал.1 от Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/. Исканата информация е обществена  по смисъла на чл.2 от ЗДОИ, тъй като е свързана с обществения живот в Република България и дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти,  както и че е налице надделяващ обществен интерес, тъй като чрез исканата информация се цели изграждане на преценка за разходването на публични по своя характер средства, т.е. повишаване на прозрачността и отчетността на задължения субект, съгласно § 1, т. 6 от ЗДОИ”, са казва в решението на съда. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Всъщност, колко пари взимат двамата директори на „Пловдив 2019” вече стана публично известно. Кирил Велчев разкри заплатата си от трибуната на местния парламент преди няколко месеца, а тя е напълно еднаква с месечното възнаграждение на Светлана Куюмджиева. Двамата получават брутна заплата от 2000 лева, която с удръжките става чисто 1580лв.

Exit mobile version