Адв. Георги Колев: Манипулацията от екзитполовете в изборния ден е безпрецедентен политически терористичен атентат в Пловдив

Искаме от Спецпрокуратурата и ЦИК да разберат кой, кога и с каква цел е извършил тази машинация,“ заяви той и обявяви, че от ЗС „Ал. Стамболийски” пускат сигнал

„Да поискаме от нашите мажоритарни избиратели да подкрепят единия или другия кандидат, означава да ги обидим интелектуално”, каза Колев

Таня Грозданова

Кандидатът за кмет на Пловдив от ЗС „Ал. Стамболийски“ адв. Георги Колев и политическата платформа „Сега е времето…“, с която се яви на местните избори подготвят жалба до ЦИК и  Специализираната прокуратура. С нея ще сезират оторизираните органи да извършат проверка по казуса с обявените данни от екизтполовете във втория по големина град у нас.

„Манипулацията от екзитполовете в изборния ден е безпрецедентен политически терористичен атентат в Пловдив. Искаме от Спецпрокуратурата и ЦИК да разберат кой, кога и с каква цел е извършил тази машинация,“ заяви адв. Георги Колев.

Това стана по време на пресконференция, на която присъстваха и четирима претенденти за районни кметове Иван Запрянов, Илиян Велков, Илия Матаков и Борис Вълев. Той отчете, че местните избори са били успешни за ЗС „Александър Стамболийски“, тъй като подкрепата за партията се е увеличила с 20 % и в Общинския съвет групата ще разполага с петима съветници.

Всички те изразиха мнение, че става дума за фалшифициране на резултатите от екзитпола, което е довело до намаляване на и без това крайно ниската избирателна активност в града. От ЗС „Ал. Стамболийски“ в Пловдив са единодушни, че редица пловдивчани не са отишли до урните, защото от сутринта до вечерта са се повтаряли манипулираните резултати по телевизиите, което е отблъснало хората, тъй като са сметнали, че резултатът вече е предрешен.

„От тази страна на масата стоят 20 000 пловдивски избиратели, които застанаха зад нас. Настояваме за тези отговори,“ допълни Колев.

По думите му пловдивчани са били брутално измамени в неделя. Това е гротескен  политически модел, с който отново Пловдив влиза с лош пример в учебниците по социология.

„Пловдивчани не заслужават да участват в Алеко-Константиновите фейлетони. С този акт ни върнаха в изборите в Свищов, във файтона на писателя малко преди да бъде убит! Няма как в 21 век да се чувстваме политически измамени, а  политическият нихилизъм само да бъде затвърден. Трябва да знаем всички ние, кой направи тази машинация. На мен ми е важно да разбера, предполагам и на всички вас. На мен ми е важно тези, които стоят зад това, да бъдат наказани. Има ЦИК, има прокуратура. Нека видим какво ще кажат те,“ коментира още Георги Колев.

Адв. Колев смята, че подобни манипулация трябва да бъдат спрени, защото ще започват да се повтарят и посочи за пример случая в Плевен, а това девалвира политическата система.

Отсега нататък или екзитполовете трябва да бъдат забранени или трябва да стане ясно, че ако някой прави подобно нещо, ще бъде наказан, заяви той.

Колев обяви, че изборите за пректа „Сега е времето…” не са край, а само начало и отчете, че за пореден път качват подкрепата. Сега с 20 на 100 ръст и още един мандат в Общинския съвет. Илия Матаков е на балотаж в „Източен“. Имаме балотажи в село Марково и Брестник, общински съветници за първи път в Родопи и Куклен, посочи Георги Колев.

Групата декларира, че ритъмът на ЗС „Александър Стамболийски” ще  се смени и в новия Общински съвет на Пловдив те ще настояват за всичко, което са изтъквали в предизборните им платформи.

На въпроса „Кого ще подкрепят на балотажа в неделя“ адв. Колев отвърна „Пловдивчани“.

„Очакваме хората да гласуват с умовете и сърцата си за един по-добър Пловдив. Да поискаме от нашите мажоритарни избиратели да подкрепят единия или другия кандидат, означава да ги обидим интелектуално”, каза Колев.

Exit mobile version