Адвокат №1 в Пловдив за вчерашния избор на нов главен прокурор: Тъжен ден за българската правораздавателна система

Неуважение към обществото бяха действията на Висшия съдебен съвет вчера, смята председателят на Адвокатската колегия в Пловдив

Г-н Гешев няма да има адекватна легитимация от тук нататък да представлява българската прокуратура, заяви юристът

Иво Дернев

„Вчерашният ден е един недобър, тъжен ден за българската правораздавателна система”. Така председателят на пловдивската адвокатска колегия адв. Иван Демерджиев коментира за под тепето вчерашния избор на Иван Гешев за главен прокурор на републиката и ситуацията в София, свързана с процедурата във ВСС.

„Имаше някои доволни физиономии като цяло, но моята лично е тъжна. Защото не е това начинът да се провежда избор на главен прокурор. Не е това начинът изобщо във всичките фази на избора да протича този процес. Смятам, че правната общност може и трябва да излъчи достоен кандидат, който да я обедини, а не кандидат, който да я разцепи и да създаде такова напрежение с избора си. Нямам лично отношение към г-н Гешев, не го познавам и може би като човек да не е лош човек, но като кандидат за главен прокурор мисля, че трябват много повече и различни качества, от които той демонстрира дотук”, каза още адв. Демерджиев.

„Президентът има опция да върне решението, но на всички е ясно, че това тържествено обявяване как с 20 на 4 гласа е направен този избор е внушение, че ще бъде неуважение към ВСС, ако държавният глава стори това. За мен неуважение към обществото бяха действията на Висшия съдебен съвет. От там нататък президентът е в правомощията си, а те са ограничени, естествено. При всички случаи полезният ход ще бъде г-н Гешев сам да осъзнае създалата се ситуация и да се оттегли от този избор. Дори да бъде избран по този начин, той няма да има адекватна легитимация от тук нататък да представлява българската прокуратура. Това е един порочно заченат избор”, допълни по темата председателят на адвокатурата в Пловдив.

Той и негови колеги засадиха 20 дръвчета в градинката на кръстовището на улиците „Найчо Цанов“ и „Менделеев“, която наскоро бе облагородена от компанията Telus. Залесителната акция бе във връзка с днешния Ден на европейския адвокат. Идеята е да се даде началото на малка горичка, за която Адвокатска колегия ще се грижи и която ще се разраства в годините.

„ Съобразяваме се с изискванията на общината за видовете дръвчета и места, на които могат да бъдат засадени. Смятаме това да не е единична инициатива, а да е кампания. Ще го правим поетапно. Следващата ни акция ще е на 22 ноември, когато е Денят на българския адвокат”, каза адв. Демерджиев.

Exit mobile version