Шефът на Чистота: Вижда се, че в момента в града няма наводнени участъци, което означава, че шахтите работят

На много места от тях е извирала вода, каза Иван Стоянов

Иво Дернев

„В момента няма критични точки. Водата се изтече в четири часа сутринта. В този час изкарахме метачните и миячни автомобили, за да можем да измием след изтичането на водата, защото имаше наноси от листа и кал. В града вече всичко е нормално. Няма задръствания, градският транспорт се движи. Последното, което освободихме като пътна артерия, бе Коматевският възел, където имаше много голямо количество вода. Дори го измихме”, каза шефът на ОП „Чистота” Иван Стоянов след заседанието на кризисния щаб с участието на вътрешния министър.

Той  заяви, че причината за наводнените улици не са шахтите. „ Вижда се, че в момента в града няма наводнени участъци, което означава, че шахтите работят. Плюс това на много места от шахтите извираше вода. Няма как да е запушена шахта и от нея да извира вода. Причината за ситуацията е много голямото количество дъжд за много кратко време”, подчерта Стоянов.

Допълни, че от общинското предприятие са направили организация за реакция, ако ситуацията се повтори. „Тази нощ работихме с фирмата, която поддържа дъждоприемните шахти. Виждаше се, че веднага след като се обработи повърхностния слой, който затапва шахтата с листа , шума и клони, водата веднага почваше да се отича. В най-ниските точки, където има проблеми, извикахме помощ от ВиК. Три воми помогнаха за пробиването на наносите и водата се отече”, допълни Иван Стоянов.

„ Всяка година има такива кризисни ситуации, но и колегата от ВиК в неговата практика, а и аз като директор на „Чистота” вече осем години, за първи път ни се случва подобно нещо”, каза на финал Стоянов.

В заседанието на кризисния щаб се включиха и районните кметове. „На много места в район Централен избени помещения и подземни гаражи бяха наводнени. По районите иначе всичко е проходимо, булевардите са основно почистени и трафикът върви безпрепятствено”, каза кметът на Централен Георги Стаменов.

„ Вчера от шест часа вечерта сме навън. В полунощ три от шестте подхода на Тракия бяха затворени- „Менделеев”, Скобелева майка, „Санкт Петербург”. Всичко беше под вода, а сутринта движението беше възстановено, което значи, че кризисният щаб си свърши работата”, заяви кметът на Тракия Костадин Димитров.

Exit mobile version