Централно топлоснабдяване в градовете – неизползван ресурс за качествено и сигурно отопление

Важно е в онези райони, където има топлопреносна мрежа да не се допуска изграждане на нови сгради без проектирана вътрешна инсталация за отопление

Това е едно от решенията на предизвикателството за чистотата на въздуха

В съвремието всички ние сме изправени пред много предизвикателства, свързани с ефективната употреба на енергия и опазването на околната среда. Устойчивото управление на градовете зависи и от информираното поведение на гражданите – особено когато става дума за рационално използване на енергия за отопление.

Централното топлоснабдяване е най-доброто решение за отопление на съвременните градове. В сравнение с индивидуалните отоплителни системи или други видове отопление, то е най-сигурният, най-екологичният и безопасен начин за отопление.

Модерните градове разполагат с изградена система за централно топлоснабдяване – топлоелектрически централи (ТЕЦ), произвеждащи топлинната енергия, която се транспортира до сградите (жилищни, административни, бизнес и т.н.) по топлопреносната мрежа. Преди до стигне до крайните клиенти, енергията преминава през абонатната станция на дадената сграда. Чрез нея енергията се разпределя по отоплителната инсталация вътре в сградата.

Едно от големите предимства на Пловдив: развита топлопреносна мрежа

За разлика от много други градове в България, Пловдив разполага с развита топлофикационна мрежа и обновени мощности, които могат да бъдат от полза при доставката на качествено и екологично чисто отопление през зимата, както и на битова гореща вода целогодишно.

Пловдивската топлофикация от 2007 г. се управлява от EVN. Дружеството доставя топлинна енергия и битова гореща вода на над 30 000 домакинства и бизнес клиенти. EVN Tоплофикация разполага с три съоръжения за производство на топлинна енергия – наследените ТЕЦ Пловдив Север (на ул. Васил Левски 236) и Отоплителна централа Юг (в Южна индустриална зона), както и изцяло новоизградена модерна когенерационна централа – в непосредствена близост до ТЕЦ Пловдив Север.

EVN Tоплофикация оперира 190 км топлопреносна мрежа в Пловдив, както и над 1230 модернизирани абонантни станции. Общо 5 от 6-те административни района в града разполагат с топлопреносна мрежа. През последните 12 години са изградени нови над 40 км мрежа с нови изолирани топлопроводи  и повече от 230 нови абонатни станции. Ежегодно дружеството инвестира в обновяването на мощности и топлопреносна мрежа.

Инвестициите в централното отопление допринасят Пловдив да се развива като модерен град с функционираща инфраструктура по отношение на ефективното използване на топлинната енергия.

Развитието на този ценен ресурс – екологично чисто енергопроизводство, налична мрежа за доставка на енергия, сигурност на доставките –  трябва да продължи да се развива от бизнеса в сътрудничество с общинското управление, така и да бъде част от отговорното поведение на гражданите с цел всички да имаме град с чиста енергия и чист въздух.

В тази връзка е важно в онези райони, където има топлопреносна мрежа да не се допуска изграждане на нови сгради без проектирана вътрешна инсталация за отопление. Ако тези сгради бъдат проектирани с вътрешна мрежа още на ниво проект, лесно биха могли да се присъединят към мрежата на компанията, там където тя съществува. При тези сгради услугата е изцяло индивидуална и конкурентна, без съседите да зависят един от друг, както е в наследените панелни блокове.

За Пловдив е важно да се насърчават централизираните и ефективни решения за сметка на друг вид неефективни видове отопление, като например горене на въглища и дърва в градска среда.

От тази гледна точка всички – бизнес, община, гражданско общество – трябва да насочат усилията си в една посока  Само по този начин можем да постигнем реално решение на предизвикателството за чистотата на въздуха.

Exit mobile version