Фондация „За нашите деца“ стартира публична кампания за привличане на обществена подкрепа създаването на Комплекс за ранно детско развитие

Комплексът ще бъде разположен на територията на емблематичната сграда на първия в България ДДЛРГ „Рада Киркович“

Фондация „За Нашите Деца“ вече 28 години защитава правата на децата в България и работи в партньорство с децата, семействата, общностите, местната и изпълнителната власт за развитие и щастливо детство в сигурна семейна среда на всяко дете. Скоро в гр. Пловдив ще разкрием „Комплекс за ранно детско развитие“, в който ще предоставяме и развиваме разнообразни социални услуги за постигане на оптимално развитие на децата в ранна детска възраст и подкрепа за сигурна семейна среда.

Комплексът ще бъде разположен на територията на емблематичната сграда на първия в България ДДЛРГ „Рада Киркович“. Дом, създаден през 19 век и издържан с доброволните дарения на родолюбиви българи, за които децата са най-голямата ценност. Вярваме, че духът на добротворството и благотворителността в името на просперитета на децата и днес ще ни подкрепи в мисията ни да осигурим сигурна семейна подкрепа, повече възможности за ранно детско развитие и щастливо детство в семейство за всяко дете.

Началото

Приключилата през 1878 г. Руско-турската война оставя след себе си безброй деца без родители. Водени от майчинския си инстинкт, в гр. Пловдив, група жени се обединяват и създават Дома за деца, лишени от родителска грижа „Рада Киркович“. Олга Скобелева заедно с още няколко жени на висши руски офицери в Източна Румелия и жените от Пловдивското женско благотворително дружество „Майчина грижа“ полагат неимоверни усилия да осигурят подслон, грижа, възпитание и образование за деца сираци или полусираци, деца на болни и/или социално-слаби родители.

Финансирането

Централната власт на Източна Румелия подпомага инициативата като задължава общините да предвидят в годишните си бюджети средства за издръжката на сиропиталището. Включват се в подкрепата и по-заможните жители на града, които правят щедри дарения и учредяват лични парични фондове, а по-бедните – даряват храна и облекло за децата.

Домът

Домът стартира с грижа за 15-16 деца, но броят им бързо нараства, разширява се и географският район, от който идват те. След Балканската война броят на децата, които се нуждаят от грижи достига 110-120 деца. Домът се оказва тесен, започва разширяване на сградата на „Рада Киркович“, а децата се настаняват дори в частни къщи под наем.

Краят

136 години след създаването му, на 01 октомври 2014 г., в следствие на процеса на деинституционализация в България, домът е закрит. Малкото останали в него деца са настанени в други значително по-малки центрове за настаняване от семеен тип, в който грижите за децата се доближават максимално до семейните. Сградата, пострадала значително от ударите на времето, е превърната с склад.

Закриха дома за деца „Рада Киркович“

Днес сградата е паметник на културата.

Музей на ничиите деца отваря врати в Първото сиропиталище

Exit mobile version