Ремонтират култовата къща, дала името на ул. „Митрополит Панарет“

Историята за измамено женско семейство, спасено от пловдивския владика, кръщава улицата южно от Трихълмието, а табелата се смята за най-старата улична табела в Пловдив

Къщата само ще се ремонтира, а няма да се събаря, каквито притеснения имаха пловдивчани от квартала

Теодор Караколев

Култова къща на улица „Митрополит Панарет“ е в ремонт от няколко седмици. Къщата е със свалени прозорци от няколко седмици и пловдивчани от квартала се притесняваха, че сградата ще бъде съборена и на нейно място ще се появи поредната в отсечката кооперация. Проверка на място до сградата, която се намира до Източната порта установи, че е в ремонт, като ще се подменят дограми, както и се оправя интериора.

Къщата не блести с художествени качества. Сградата е съвсем обикновена и дори позицията ѝ на улицата създава доста неудобства за минувачите. Къщата стъпва изцяло върху тротоара на улица „Митрополит Панарет“ в непосредствена близост до Източната порта. Така пешеходците, които ходят по южния тротоар покрай Трихълмието, трябва да слязат на пътното платно, за да продължат по пътя си.

Интересна е обаче житейската история на сградата, разказана от Владо Балчев и Петко З. Петков в книгата им „Забравеният град“. Малко след Освобождението на България – но докато Пловдив все още е част и столица на Източна Румелия, тя е обитавана от три жени – вдовица със своите две дъщери. Една от тях се жени за офицер през 1883 година, който обещава светло бъдеще на семейството, но след като къщата е прехвърлена на негово име, той изчезва. След известно време обаче се оказва, че той е теглил големи заеми и е заложил къщата. На място пристигат представители на кредиторите, които да изгонят жените и вземат къщата. След вдигане на скандал обаче в помощ на жените се намесва пловдивския митрополит Панарет. Той изплаща дълговете, а семейството успява да продължи живота си в същата къща.

Благородният акт на митрополита не остава забравен – само няколко години по-късно, на стената на къщата е сложена табелка „Улица Митрополитъ Панаретъ“, която стои и до днес и се смята за най-старата улична табела в града. Табелата е запазена, но е много изцапана с мазилка и се нуждае от почистване. По същия модел са изработени още няколко все още запазени такива табелки в Пловдив на други улици.

На място днес се вижда, че настоящите обитатели ще сменят дограмата и ще оправят интериора, както и други части от сградата. Къщата за момента изглежда, че ще бъде запазена, а с нея и тази интересна градска история.

Exit mobile version