Половин час се точи колона от стотици автомобили на протеста за горивата

Стотици автомобили шестват из Пловдив в неделя, като част от т.нар. във фейсбук Протест срещу високите цени на горивата, данъците и гражданската отговорност. Колоната се точи през дадено място повече от половин час, като в нея са включени всякакви превозни средства – освен леки автомобили има мотористи, коли на Пътна помощ, велосипедисти, а дори и пешеходци в края на колоната.

Събитието обединява протестиращите в пловдивско и пазарджишко. Сборният им пункт бе пред бившия Практикер до кръстовището на бул. „България“ и бул. „Васил Априлов“ в кв. Захарна фабрика. След това те преминаха през бул. „Шести септември“ в посока Чифте баня. Шествието се точеше оттам повече от половин час. Направи впечатление, че автомобилистите правеха път и спираха на пешеходците на пътеката. Те се държаха толерантно и с автобусите от градския транспорт. От много от колите се развяваха трибагреници.

По време и след шествието се усещаше и силен мирис на изгорели газове – огромният и тромав за неделя трафик се отрази върху качеството на въздуха в района. Протестът събра погледите на минувачите, като част от тях ги подкрепяха, докато други бяха по-скептични. Възрастна жена коментира, че всички протестират за горивата, защото всички имат коли, но „никой не протестира в подкрепа на майките с болни деца, тъй като не всички имат болни деца“.

Около 700 души са се записали в предварителното събитие във фейсбук за протеста, което изглежда основното публично място за информиране. Въпреки наименованието на протеста, свързан тематично с цените на „горивата, данъците и гражданската отговорност“, мнозинството от коментарите засягат и политически теми – като „смяна на системата“, „оставка на правителството“ и други. Част от протестиращите призовават за мирно и толерантно изразяване на позицията, докато други искат да „засегнат икономиката“, като се блокират централни транспортни артерии, като например Автомагистрала „Тракия“.

Exit mobile version