Петя Кокудева учи пловдивски малчугани на творческо писане

Литературното ателие “Колко професии има писателят” на „Пловдив чете“

Марияна Горанова, стажант

“Обичам  да си измислям истории, но светът винаги предлага по-интересни сюжети. Децата все още не го знаят и си мислят, че всичко е плод на въображението. Моята цел е да им покажа какво прави един писател, преди да седне на бюрото ”, разказва писателката Петя Кокудева.

“Пътешествам, виждам нови хора и места. В писателството има магьосничество, изобретателство и телепортация, за което искам да обясня на децата. Тоест, има много компоненти, които са далеч от това да си затворен в стаята и да твориш. Иска ми се да разбием тази клиширана представа за писателя”, казва още Кокудева.

В рамките на фестивала “Пловдив чете” , тя проведе ателието “Колко професии има писателят”. Деца от различни литературни клубове в страната имаха възможността да се запознаят с различните компоненти на творческото писане и да ги упражнят по уникалния метод на Петя Кокудева  чрез игри на превъплъщения. За да изпълнят задачата, малчуганите трябваше да изберат различни предмети, които да им помогнат. Чрез очила, карта и тиква например, авторката провокира  децата да се вглеждат по-внимателно в детайлите и да създадат истории по тях, което е ключово умение за творческия процес на един писател.

Петя Кокудева е автор на редица популярни детски книги, завършила е “Журналистика” и “Творческо писане” в СУ ”Св. Климент  Охридски”. Дебютната й книга “Лулу- детски стихове за възрастни” печели конкурс за дебютна литература “Южна пролет” през 2012 година, а през 2017 година – национална награда за принос в детското книгоиздаване в категория  “Автор”.

Интервю с Петя Кокудева вижте ТУК

Exit mobile version