Общинският архитект не давал повече от 11 метра височина за сградите около Понеделник пазара

Площадът около Понеделник пазара разчистен през 30-те, искали да запазят гледката към Джамбаз тепе

„Налага се запазване на красивата, оригинално художествена и характерна за града ни гледка на тези скали“. Това четем в доклад на общинския архитект Никола Овчаров от 1933 година. Той е прочетен на заседание на тогавашния Общински съвет по време на кметуването на Божидар Здравков.

Причина за доклада е развитието на зоната около днешния Понеделник пазар и кварталите наоколо. На тогавашният пл. „Трапезица“ – в подножието на църквата „Света Петка“ е имало поредица от интересни възрожденски сгради към храма. За съжаление по различни причини те са съборени, а не са опазени. Това решение обаче е разкрило гледка от площада към Джамбаз тепе, което от своя страна провокирало въпроса за гледката към хълма.

Идеята на градските архитекти е била максималната височина по улиците Патриарх Евтимий и Съединена България да бъде 11 метра. Това са двете улици около т.нар. „Дупка“ или археологически обект „Музея“, който влезе в обществения дебат с идеята на Димитър Георгиев да строи мултифункционален комплекс в зоната, който притесни много архитекти и граждани, относно погледа към Джамбаз тепе.

Общинският съвет е приел идеите на арх. Никола Овчаров за максимално допустимата височина през 1933 година. Развитието на квартала обаче тръгва по друг начин, заради променената политическа обстановка 10-ина години по-късно. Така с различното градоустройство, половин век по-късно целият терен ще бъде изцяло разчистен за изграждане на Музея на тракийското изкуство, който обаче така и не бе завършен и бе разрушен.

Exit mobile version