Невена Митрополитска с новия си роман “Дарът” на „Пловдив чете“

„Основното, което изследвам, е човешката психика – по какъв начин средата ни оформя и на какво сме способни, когато стигнем своя предел. Това е голямата тема в моите романи.“

Марияна Горанова, стажант

„Дарът“ е втората книга на българската писателка Невена Митрополитска, която от 17 години живее със семейството си в Канада. Първият роман „Ана и планината“ се появява през 2013, също издаден от Ик „Жанет – 45“. Невена много обича да поставя героите си в трудни и заплетени психологически ситуации, да ги избута до самия предел на съществото им и да разбере какъв избор ще направят.

„С този мой интерес към психологичното, някой ден може да напиша и психотрилър“, шегува се авторката. Новият й роман има сложна структура. Героите, от чиято гледна точка се води действието, са четирима. Всеки от тях си върви със своите външни и вътрешни конфликти, които са от най-различен характер, споделя Митрополитска. Една от основните теми е свързана с инвитро процедурите и с една грешка, която променя живота на главните герои. „Идеята за романа ми хрумна, когато прочетох статия във вестника за любима от детството ми балетна постановка – „Жизел“.

„Една от героините в книгата е балерина“, Невена предпазливо разкрива още малко подробности от „Дарът“. Тя се подготвя за романите си изключително педантично, прави почти документални проучвания, среща се с различни хора, провежда множество интервюта. „Понеже разказът се редува от името на четиримата главни герои, си имах по една тетрадка за всеки, тъй като са твърде различни и всеки ден нямах търпение да свърши денят ми, за да мога вечерта да се потопя в техния свят“, споделя как работи авторката. И допълва: “Старая се всичко да бъде максимално достоверно, но не трябва да забравяме, че аз пиша художествена литература и понякога ми се налага да преувеличавам фактите”.

Основният конфликт в романа е между две двойки, напълно различни като хора и положение в обществото, но водени от една и съща мечта – да имат дете. Невена Митрополитска разказва, че преди да започне да пиша книгата, не успяла добре да се  запознае с българското законодателство, което е ключово за сюжета. „Прочетох го, едва след  като историята беше завършена, а героите разпределени. И бях на път да се откажа от романа, но успях да се свържа с един юрист, който всъщност спаси книгата ”, обяснава трудностите около появата на „Дарът“ авторката му.

Друга тема в книгата е изкуството. Поставят се въпроси като например как се съвместява отдадеността на изкуството с всекидневния живот, какви компромиси са допустими в негово име. „А основното, което изследвам, също както и в „Анна и планината“ и вероятно и в следващите ми романи, е човешката психика. Довеждам героите си до техния предел, за да видя как ще се справят“, разказва Невена. Тя е завършила руска филология с втора специалност английски език и литература, също така урбанология, библиотекознание и информационни науки. Работи като библиотекар в българската библиотека в Монреал. Според нея „Дарът“ си струва да се прочете, защото може би в романа ще намерите себе си.

Exit mobile version