Много политическо говорене на тема Пловдив 2019 в Общински съвет

Главният въпрос бе имало ли е, или не е имало туристи в града, породен от отчетения два процента ръст   

След сериозни дебати приеха Отчета и новата програма за развитие на сектора

Дъвката „ЕСК“ отново влезе в устата на политиците и бе на дневен ред пред местния парламент повече от час. Поводът дойде от Отчета за изпълнение на „Годишна програма за развитие на туризма в Община Пловдив за 2019 година“ и приемане на програмата за 2020-а.

Според документа в града има ръст на нощувките с 2% през миналата 2019-а година и то на фона на национален спад в целия сектор с близо 4 на 100. За отчетния период те са били 509 272.

Николай Радев от БСП и независимият съветник Слави Георгиев заявиха, че няма увеличение на броя на туристите в Пловдив, въпреки информацията от Отчета. От опозицията пожелаха двата документа да бъдат разгледани и гласувани по отделно, но това не се случи. След като председателят Александър Държиков обяви резултатите от гласуването на предложението, Йордан Иванов от ДБ коментира: „Това е ясна заявка, че ние от опозицията не можем да се изкажем какво мислим за дейността на „Пловдив 2019“.

По време на бурните дебати се оформиха две теми: колко успешна е била годината, в която Пловдив бе Европейска столица на културата  и какво са свършили от общинската фондация. Въпросите и репликите бяха добре дошли, защото преди това повече от час в залата на Общински съвет бе четена пощата и голяма част от присъстващите вече демонстрираха липса на интерес.

Повечето изказвания на съветниците от опозицията бяха под знаменателя, че Европейската столица на културата не е оправдала очакванията, имаше дори реплика от социалистите, че ръст на нощувките имало само в хотела на бившия кмет.

„Как може да говорим за ръст на туристите, имайки предвид, че нощувките за година са се увеличили само с 2%. В същото време ръстът в Матера е 44%. В Пловдив има спад и на чуждестранните посетители“, отбеляза Георги Величков от „Ние, гражданите!“.

По думите на зам.-кмета по икономика Илия Кирчев туристите в град Матера, който споделяше титлата с Пловдив през 2019, са започнали да идват след снимането на два филма – „Страстите Христови“ на Мел Гибсън и „Джеймс Бонд: Няма време да умра“.

„Аз не искам да се обръщаме назад с гняв, защото има едни пари, които никога не са дадени на фондацията. Тези хора са работели за най-доброто в условията, които са имали. Искаме да запазим фондацията и екипа. На последното заседание на Управителния съвет обсъждахме как да запазим фондацията, да направим един хубав маркетинг, по подобие на Матера, да привличаме туристи“ сподели Кирчев на микрофона.

След него думата взе Слави Георгиев, който заяви, че с нетърпение очаква да види  функциите на зам.-кмета по икономика в областта на културата.

Стефан Послийски от ВМРО застъпи тезата, че трябва да бъде измислена туристическа легенда за града и предложи тя да е със сюжет около траките, защото това се търси. „Пловдив е град на 10 000 години“, заяви Послийски. Според него през 2019-а тук е имало „Две, айде, три големи събития, които привлякоха хора“.

В Пловдив има сериозен ръст на туристите, които са посетили културните институции в града. Това отчете общинският съветник от ГЕРБ и бивш шеф на АИР „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев. Той посочи, че това също носи приходи.

Сухата статистика от НСИ, включена в доклада и данните на общинското звено по туризъм, няма как да бъдат точни, първо защото законовият срок за отчитане на нощувките за миналата година изтича утре. Освен това никой не може да обхване нощувките, реализирани в частни домове и къщи за гости чрез двете световни платформи.

Единствен за това напомни зам.-кметът по икономика, като даде пример как негови приятели от страната му се обаждали да им търси места за спане. По думите му, трябва и в Пловдив да има големи събития, които да привличат туристи. Такива са фестивалите „Hills of Rock“ и „Opera Open“, които със сигурност трябва да запазим.

„Когато текат тези събития, мои приятели от София ми се обаждат да им търся място за спане, но тъй като всичко е заето ги каня да спят вкъщи“, сподели Кирчев.

В цялата говорилня се появиха и няколко предложения по Програмата за развитие на туризма в Община Пловдив за 2020-а година“. Общият бюджет на Програмата възлиза на 531 437 лв. От тях 195 хиляди лева ще са за реклама на местния туристически продукт. Най-голям дял от рекламния бюджет – 142 557 лв., ще отиде за печатни материали, а за популяризиране на града в социалните мрежи, мобилните приложения и електронните медии – 33 000 лв. За реклама в родни и чуждестранни печатни издания са предвидени 20 хил. лева.

Слави Георгиев: Общината трябва да заложи на реклама от страна на ютубърите и блогърите. Печатаните хартиени брошури са отживелица.

Георги Величков: Трябва да се направи сериозна оптимизация на каналите за промотиране на града.

Той посочи , че във фейсбук имаме 10 000 неактивни последователи и за да ги активираме трябва да има конкурси за снимки, анкети. Величков каза, че в Инстаграм положението било още по-зле: цели 127 публикации на 1000 последователи.

В Програмата са заложени още 132 000 лв за организацията на туристически събития в Пловдив, като традиционните фестивали „Дефиле на младото вино“, „Вино и гурме“, „Уикенд в Пловдив“, двете издания на „Панаир на занаятите“ и на „Вкусът на Пловдив“.

С крайна сметка с 26 „за“, 2 „против“ и 18 „въздържал се“ местният парламент прие Отчета за развитие на туризма в община Пловдив за 2019 г. и на годишната програма за развитието на туризма през 2020 г.

Exit mobile version