МК няма да допусне на мястото на съборената сграда на Шнитер да се вдигне такава, която няма нищо общо с оригинала

С недобросъвестните собственици трябва да се работи много, заяви зам.-министърът на културата Амелия Гешева

Министерство на културата работи в тясна комуникация с Община Пловдив. Специалисти от  Инспектората на МК са били на мястото веднага, след сигнала за събарянето на къщата паметник на културата на ул.“Гладстон“ 12. Към настоящия момент по случая с къщата на арх. Йосиф Шнитер работят и правоохранителните органи, за да се покаже кой е виновният и той да получи съответната санкция.  Така коментира казусът със съборената къща до общината заместник министърът на културата Амелия Гешева, по време на посещението си в Пловдив в края на седмицата.

Тя бе категорична , че Министерство на културата няма да допусне на мястото на съборената къща на гениалния арх. Шнитер да бъде издигната сграда с огромна разгърната площ, която да няма нищо общо с оригинала.

По думите ѝ един от големите проблеми е неграмотността, некоректността и неуважението на самите собственици към културното наследство. Зам.-министър Гешева отбеляза факта, че именно в тази насока трябва да се работи, тъй като много от собствениците не съзнават ценността на сградите, които притежават.

Припомняме, че миналата седмица инвеститорът „Неокор Билдинг“ ЕООД събори в разрез със закона сградата, която е паметник на културата с категория „Ансамблово значение“.

Снимка на корицата: Проф. Мария Шнитер (на втори ред с букета) – внучка на градоустроителя на Пловдив Йосиф Шнитер, чиято прекрасна творба край общината бе унищожена незаконно от частен инвеститор – се срещна със зам.-министър Амелия Гешева (на първи ред от дясно) по време на церемонията за връчване на наградите „Христо Г. Данов“. Проф. Мария Шнитер бе водещ на събитието.

Exit mobile version