Карловска трябва да се превърне в новия Капан

Поредицата ни за старата улица отключи разговора за бъдещето й

Нужно е незабавно описване на старите сгради и поставяне под защита на целия ансамбъл, смята адв. Георги Колев

Поредицата ни за улица Карловска моментално отключи дебата за бъдещето й. Текстовете ни предизвикаха силна реакция в социалните мрежи от страна на нашите читатели, но и повдигна темата и в контекста на предизборната кампания. Направи го кандидатът за кмет адв. Георги Колев, който излезе с позиция пред Под тепето относно Карловска. Според него е нужно незабавното описване и заснемане на старите сгради, след което да се излезе с предложение към НИНКН улицата да бъде вписана като ансамблов паметник на културата. Както се разбра вчера, нито една от красивите вековни сгради там не попада под закрила, а списъците на НИНКН за Пловдив не са обновявани от повече от 30 години.

Сега е времето това да се случи. Като говорим не само за Карловска, а и за ред други градски зони, които по една или друга причина към днешна дата не са със защитен статут. Като улиците Май и Шнитер например. Но трябва да започнем от Карловска, за да не загубим и малкото останала архитектурна старина там. Паралелно с това трябва да се мисли по проект за бъдещето на улицата и превръщането й в зона, подобна на Капана, която да превърне район Северен в още по-привлекателно място. Карловска има огромен потенциал, който трябва да разгърнем, смята Георги Колев.

Той е убеден, че в Пловдив има място за две зони тип Капана. И Карловска е най-подходяща за подобен на квартала на творческите индустрии модел, тъй като има всичко необходимо- дух, история, стари сгради, търговски потенциал, архитектура. Той предлага улицата да стане споделена за автомобили и пешеходци, като паважната настилка бъде вдигната на нивото на тротоарите, по примера на пешеходната част от улица „Отец Паисий”.

Трябва да има и обособени места за паркиране, да има място за преминаване на автомобили, но пешеходните части да доминират. Улицата е достатъчно широка, за да бъде изработен такъв проект. Той би развил зоната, би намалил автомобилите по естествен начин и би привлякъл занаятчии, творци и търговци, смята адв. Георги Колев.

Exit mobile version