„Какво ще прави с два килограма хероин? Може би кекс? Или пък баничка…“

Защита на Събка Рашкова: Има държане на наркотик, но то не е с цел разпространение

Събка Рашкова признава напълно вината си за притежанието на над два килограма хероин, но не и за целта на престъплението си. Защитата на дъщерята на Кирил Рашков пледира, че няма никакви доказателствата, че намереното особено голямо количество наркотици у клиентката й е било за разпространение, както подчерта прокурорът по делото. Самата Събка в самопризнанията си заявила, че дрогата е нейна, без да уточнява как се е сдобила с нея и какво ще я прави, при положение, че не е наркозависима. „ Какво ще прави с два килограма хероин. Може би кекс? Или пък баничка”, отсече прокурорът. „Касае се за такова количество, че единственият възможен извод е, че целта на държането е била разпространение”, заключи на финала на заседанието съдийският състав, преди да прати в ареста Рашкова.

В началото му адвокатката на обвиняемата представи епикриза от клиниката по кардиология в „Сити Клиник”, 6 амбулаторни листа и 4 броя изследвания, за да докаже влошеното здравословно състояние на подзащитната си. Била в тежко депресивно състояние.

Заради него и заради антидепресантите, които ползва, в делото само като свидетел влиза Георги Рашков. Според обвинителния акт и свидетелските показания, тя минала границата с Турция на 22 февруари, а на 24-ти се върнала в България. Отседнала в казино в Свиленград. Заради употребените хапчета се обадила на племенника си Йорго да дойде да я прибере от граничния град. Той се отзовал и я върнал с колата в Пловдив, където били спрени за проверка и задържани. Сега Георги Рашков е свидетел по делото.

Според прокуратурата, стойността на намерения около кръста на Събка хероин е близо 185 хиляди лева, което като количество и стойност го брави в особено големи размери. Предвиденото от закона наказание за това е от 5 до 15 години затвор и глоба от 20 до 100 хиляди лева.

Прокуратурата подчерта, че поради тежестта на обвинението има опасност Събка Рашкова да се укрие. Имало и опасност да извърши друго престъпление, като доказателство за това прокурорът посочи предишна условна присъда на обвиняемата през 2012г., за която е реабилитирана. Прокурорът по делото посочи, че настоящото й деяние е с висока степен на обществена опасност. И подчерта, че не е установено от кого е закупила наркотика, а ако е на свобода може да укрие евентуални съучастници в престъпление.

Адвокатката на Събка пък заяви, че няма опасност тя да се укрие или извърши друго престъпление. Тя подчерта, че от самото начало Рашкова е съдействала на полицията и прави пълни самопризнания, които преди това прокурорът определи като частични. Не се съгласи, че престъплението касае държане и разпространение, като за второто нямало доказателства. „Има държане, но то не е с цел разпространение”, подчерта защитата на Събка Рашкова и допълни, че тя никога не се е укривала от органите на МВР и не е личност с обществена опасност.

„Самопризнанията са без стойност. Казала е, че това на кръста й е нейно, но това е без значение. Няма кой да й сложи два килограма хероин на тялото. Тези самопризнания са с цел да се разграничи Георги Рашков от разследването. Освен това тя не е задържана при проверка на КАТ. Следена е, знаело се е къде отива и кога ще се върне, знаело се е , че носи в себе си наркотични вещества”, контрира прокурорът.

Неговите твърдения, че хероинът е държан с цел разпространение защитата на Рашкова се опита да обори с версията, че това са само предположения и може да се предположи и друго- че е била принудена или заплашена да принесе този наркотик.

След пледоариите на двете страни съдът заключи, че Рашкова е привлечена за тежко умишлено престъпление, липсва реална опасност от укриване, но има опасност от извършване на друго престъпление заради наличието на лоши характеристични данни. Съдийският състав сметна още, че ако е на свобода Рашкова може да окаже въздействие върху други лица, а и здравословното й състояние не пречи на престоя й в ареста.

Exit mobile version