ЕСУТ: Изберете друго място за опера

Няма достатъчно място за цялостно възприемане на сградата, твърдят от ЕСУТ

Болшинството членове на Експертния съвет по устройство на територията към Община Пловдив е отхвърлило идеята за изграждане на Дом на пловдивската опера на мястото на бившия Партиен дом. Аргументите на ЕСУТ са неподходящото място на сградата – изтъквайки проблеми, свързани с достъпа, паркирането и обслужването на сградата.

За отказа информираха от фондация „Дом за пловдивската опера“. Решението на ЕСУТ, в който членуват различни специалисти, главният архитект на общината и други експерти, чиято роля е да съветват местната власт за градоустройствени решения, идва във връзка с идеята за конкурс и задание за проектиране на нова постройка на мястото на партийния дом.

В решението на експертния съвет се твърди, че мястото не е подходящо за изграждане на „Център за музикално сценично изкуство“. Сред аргументите е и „липсата на достатъчно пространство за цялостно възприемане на сградата“. Според ЕСУТ, трябва да се проведе конкурс за избор на друго място за оперна сграда, каквато и според тях все пак е необходима на Пловдив. Според тях има и несъответствия относно собствеността на сградата на Партийния дом и те трябва да бъдат напълно уточнени, преди да се публикува конкурсът.

Недоволството на „Дом на пловдивската опера“ е свързано с факта, че ЕСУТ на практика изпреварва конкурса, в който множество специалисти биха дали различни свои идеи дали може или не там да се изгради оперна сграда. Конкурсът би дал множество и детайлно обосновани решения защо може или не може да се направи такава постройка. ЕСУТ на практика казва, че конкурс е излишен, тъй като, според тях, достатъчно място няма.

 

Exit mobile version