Димитър Георгиев е бил задължен да направи обществено обсъждане за „Дупката“ до Понеделник пазара

Похвалите за обсъждането, отправени към инвеститора от всички – и от обикновените граждани, и от кмета Здравко Димитров – се оказаха напразни

Министерство на културата е отказало съгласуване на проекта през 2017 година, тъй като не е проведено обществено обсъждане, няма доклад за ценността на археологията и поради несъобразяване с урбанистичната среда

Общественото обсъждане за бъдещето на археологически обект „Музей на тракийсокто изкуство“ бе посрещнато с много похвали – частен инвеститор предлага за дискусия пред гражданите своята идея далеч преди да пристъпи към проектиране. Димитър Георгиев показа своя инвестиционен проект и в рамките на няколко часа изслуша критиките на археолози, архитекти, обикновени граждани, свързани с него.

Похвалите обаче се оказва, че са били излишни. Инвестиционната идея, която включва промяна на ПУП – подробен устройствен план – няма как да се случи без това обсъждане. Със специално становище от Министерство на културата през 2016-а година, инвеститорът е бил задължен да проведе такова, след което да предостави резултатите пред министерството. През 2017 година министерството не е съгласувало проекта, тъй като такова обсъждане не е проведено, както е видимо в документа.

Оказва се, че инвеститорът просто спазва законовите изисквания – което е хубаво, предвид масовите закононарушения, свързани с културното наследство – но не заслужава и бурни аплодисменти. Похвалите от кмета Здравко Димитров за това обсъждане, по време на което той нападна гражданите и експертните гилдии, че не са критикували други проекти, също се оказаха напразни. Тъкмо той трябва да е  наясно, че това обсъждане е нужно по закон, а не е от добрата воля на инвеститора.

По същия начин някои от крайните защитници на проекта хвалеха и добрата воля да се инвестират средства в археологията под обекта. Както писахме още вчера, това е задължение към всеки инвеститор по закон. Според Закона за културно наследство, собствениците на недвижим археологически обект, са длъжни да осигуряват достъп на компетентните органи, т.е. археолози и други специалисти; а теренните археологически проучвания са задължителни преди каквото и да е инвестиционно намерение. Инвеститорът е длъжен да осигурява достъп на археолозите и по време на строителството.

Тези изисквания са видими и от становището на Министерство на културата. Задължителните археологически проучвания и резултатите от тях са представени пред институцията. Въпреки това, в предоставените документи няма дадена оценка за научната стойност на разкритите археологически стрктури – поне до 2017-а година, откогато е цитираното становище на Министерството.

Според министерството бъдещият проект трябва да спазва и да се съобрази с околната среда – къщите, Джамбаз тепе и околността. Височината трябва да бъде подходящо съобразена и предоставеният пред министерството проект (различен от показания пред пловдивчани във вторник), също не е одобрена.

Exit mobile version