Дариткова поиска да отпаднат наказанията за медици, отказали лечение при епидемия

Извънредният закон не е противоконституционен, увери министър Кирилов

Да няма наказания за лекари и медицински персонал, които откажат лечение при епидемия. За това настоя председателят на групата на ПП ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова в изказването си по време на дебатите по закона за мерките по време на извънредното положение възможност да бъдат наказвани лекари и други медицински специалисти с до 1 година пробация и до 1000 лева глоба, ако откажат помощ на пациент по време на заразата с COVID-19.

Тя призова всички народни представители да подкрепят законопроекта на първо четене, за да бъде очертана рамката, която страната ни ще следва в борбата срещу епидемията.

„В този момент категорично трябва, че разчитаме на морала, съзнанието и високата отговорност на всички медици. Смятам, че всички единодушно и солидарно тук ще гласуваме за това този текст да отпадне“, настоя д-р Дариткова.

„Намираме се в необичайна извънредна ситуация“, предупреди тя и призова всички народни представители да бъдат „отговорни, конструктивни и солидарни“.

Няма член или алинея в законопроектът за мерки в извънредно положение, които да са противоконституционни, увери правосъдният министър Данаил Кирилов от трибуната в НС.

Exit mobile version