Георги Стоев: Пловдив е бизнес град

„Ние трябва да отговорим с инфраструктурни проекти на това развитие,“ заяви Здравко Димитров на икономически форум в Пловдив

Соня Попова

Как администрацията да отговори на нарстващите нужди на бизнеса в Града под тепетата обсъждат на дискусия за развитието на местните икономики и на важните градски центрове на България „КапиталГрадове“, която тече в момента в хотел Рамада Тримонциум в Пловдив.

„Пловдив е бизнес град. Градът расте и това е видно за всички. Това е един град изцяло ориентиран към бизнеса. Промишлеността и бизнес услугите тук създават 60-65% от цялата икономическа активност. Няма друг български град, който да е толкова бизнес ориентиран“, каза икономистът Георги Стоев, председател на УС на Тракия Тех пред участниците във форума.

Той разказа впечатлението си, че който не е идвал последните 5 години в Пловдив вижда, че задръстванията са малко повече, малко по-бавно се придвижваме.

„Малко по-нервни са хората. Дори малко по-бързо крачат по Главната улица (не знам дали се прави такава статистика).  Като дойдох тук преди време малко по-бавничко ходеха, сега вече ходят почти като софиянци. Това обаче създава и нужда Пловдив да расте инфраструктурно.“

Областният управител Здравко Димитров, който е и кандидат за кмет, се съгласи с него.

„Ние трябва да отговорим с инфраструктурни проекти на това развитие. Като изграждащото се в момента Голямоконарско шосе, което ще свързва едната индустриална зона около Радиново с магистралата“, даде пример той.

Димитров посочи като приоритет и завършването на външен обходен ринг на Пловдив и нуждата от нов мост над река Марица.

„Би трябвало да се помисли за кръстовища на две нива, където е необходимо. Например – Водна палата, Сточна гара, Аграрен университет“, допълни Здравко Димитров.

Платформата #КапиталГрадове е организатор на дискусиите за развитие на местните икономики и на важните градски центрове на България. Целта на Срещата на бизнеса в Пловдив и региона е да разкаже за проектите, предизвикателствата и успехите, както и да създадем възможност за диалог между активните компании в областта. Сред обсъжданите теми са: Какво планира общината, за да подобри бизнес климата; Каква е ролята на кохезионната политика на ЕС в развитието на града; Какво е бъдещето на инфраструктурата; Каква е позицията на бизнеса за пазара на труда и какво му липсва; Чистият въздух, развлеченията или какво е добро качество на живот; Връщат ли се хората в Пловдив и какво липсва на младите хора.

Exit mobile version