България е в извънредно положение до 13 април

България е в извънредно положение от днес до 13 април. Това реши единодушно парламентът. Премиерът Бойко Борисов обясни пред депутатите, че това се налага заради ситуацията с коронавируса и недисциплинираните хора, които разнасят зарази.

Първоначално правителството е предложило да се въведе безсрочно извънредно положение. По предложение на БСП обаче то е било ограничено до 1 месец. Предложението беше подкрепено от 201 депутати единодушно.

То предвижда забрана за пътуване в определени държави, възможност за затваряне на учебни заведения, детски градини, игрални зали, отмяната на спортни мероприятия, конференции.

“ Развълнуван съм и съм горд от българския парламент, че в един тежък момент можем да преодоляваме не само противоречия, но и да показваме, че мислим за народа си, всеки с неговата възможност“, заяви от парламентарната трибуна веднага след гласуването на предложението премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНТ.

Той заяви пред депутатите в пленарната зала, че трябва да се вземат всички възможни мерки за ограничаването на разпространението на заразата. Той посочи, че досега всички случаите са били единични. Вече обаче, според него, става дума за бактериална война.

Борисов отбеляза, че ако кризата се задълбочи, загубите за страната ни ще бъдат около 3 милиарда лева.

Предвижда се да бъдат ограничени пътуванията към страни, които са засегнати от коронавируса. Също така се говори за чисти летища и коридори, през които да може да преминават тирове със стоки, за да не се попречи на доставките.

Премиерът каза и, че ще разговаря и с председателя на ЕК за това как ще бъде решен проблемът със затворени граници на страни в Европа, което ще попречи и на придвижването на български граждани.

Мерките, предложени от правителството бяха одобрени и от председателя на Националния оперативен щаб.

Според Конституцията, докато режимът е в сила основният закон позволява временно ограничение на отделни права на гражданите. Неприкосновени, независимо от ситуацията, остават правото на живот и забраната за подлагане на мъчения, правото на справедлив съдебен процес, на лична неприкосновеност и на свобода на мисълта и вероизповеданието.

Exit mobile version