Бойко Борисов: Истински ме боли като гледам бежанците. Аз съм хуманен човек

Премиерът свиква международна среща у нас заради новата бежанска вълна

Много е модерно да говориш срещу Ердоган, само че на нашата граница и в момента имаме нулева миграция, заяви министър-председателят

При този корона вирус и тези хиляди движещи се хора, може действително да изпаднем в ситуация целият регион да няма оправяне, каза той

Министър- председателят Бойко Борисов организира голяма международна среща в София по повод новата бежанска вълна. В Пловдив днес той съобщи, че в понеделник ще коментира с Ердоган условията на Турция, а в сряда или четвъртък ще кани европейски лидери у нас, за да коментират ситуацията. Премиерът загатна, че в момента огромни парични средства се пренасочват към Червения полумесец за справяне с хуманитарната криза.

„Много пъти сте ме заяждали за моята дипломация, защото е много модерно да говориш срещу Турция и Ердоган. Само че на нашата граница и в момента имаме нулева миграция. Нищо по-различно на днешна дата няма на нашата граница от преди една година, две или три. Българските граждани да са спокойни, че моряците и граничарите са си на поста. Но не това е решението на проблема. И всеки който се прави на голям бабаит и казва „Ние, армия, артилерия, автомати”… Няма нормален човек, който да разреши със сила да се действа срещу жени, деца. А още повече, че хуманитарната криза е жестока в тази част на Сирия. Близо един милион хора, семейства, живи като нас, деца, нямат вода, нямат храна. Затова те бягат от зор. Затова вчера до десет и половина вечерта включително говорих с председателя на Европейската комисия, с председателя на Европейския съвет, два пъти говорих с президента на Турция. Вчера взехме решение в НАТО да подкрепим Турция, а България бе една от най-настоятелни страни. И затова нямаме никакъв миграционен натиск. Но ние обичаме нашите съседи Гърция и искаме всячески да им помогнем. Затова огромни парични средства в момента се пренасочват към Червения полумесец за справяне с хуманитарната криза, но това ще си го каже ЕК. Разговарях с гръцкия колега вчера няколко пъти. Много е тежко положението там. Но за много неща се мисли предварително. Евтиният популизъм, приказки и да се правиш на голям бабаит е лесна работа. Отговорният човек мисли какво би се случило след като избърбори глупостите”, заяви министър-председателят.

След което съобщи, че подготвя голяма среща в България.

„ В понеделник ще отида с президента Ердоган да договоря и неговите условия. След понеделник ще ви кажа в следващите дни какви неща ще направим тук в България, за да решим дълготрайно този процес- и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с тази хуманитарна криза и с намесата на НАТО включително в това безобразие. Затова и изказах съболезнования на президента Ердоган. Когато ти загиват войници не може да не ти е мъчно, не може да не създава злоба и всичко останало. Истински ме боли като гледам бежанците. Аз съм хуманен човек. Ние трябва да направим всичко възможно много бързо, сряда или четвъртък най-късно, да захраним Турция с необходимите средства, за да си ги приеме отново и заедно със тях се грижим за тях”, допълни по темата Бойко Борисов.

Подчерта, че организира срещата не като посредник, а като заинтересована страна.

„ Защото българският народ очаква да бъде защитен и да не стане хуманитарна криза. Защото при една такава бежанска вълна, при този корона вирус и тези хиляди движещи се хора, може действително да изпаднем в ситуация целият регион да няма оправяне. Затова съм толкова активен. И всички го оценяват. И пак казвам, за разлика от много бабаити и герои, аз съм си запазил с всеки един от колегите отношенията. Ето, президентът Ердоган вчера го заяви- говорил е с четири човека, с президента Тръмпт, с канцлера Меркел, с президента Макрон и Бойко Борисов. Е, не е скромно, но и трябва да им се каже вече, защото ми омръзна”, каза на финал министър-председателят.

Exit mobile version