Без информация за бъдещата визия на площад „Централен“ – освен, ако не сте общински съветник или… гледате изложби

Упорито критият от администрацията проект – представен на изложба на Главната улица

Теодор Караколев

Неведоми са пътищата за осведомяване на обществеността за бъдещата визия на град Пловдив. От месеци темата за визията на площад „Централен“ се коментира публично, като пловдивчани очакват някаква прозрачност – кой ще прави проекта, как ще се прави, как ще изглежда окончателно зоната около Пощата и разкопките на римския Форум. Информация от „инвеститора“ – общината – почти нямаше. Информация успяхме да получим от кулоарите на Експертните съвети на Общинския съвет – които, теоретично, би трябвало да са свободни за обществен достъп, но всъщност никой редови гражданин не знае кога и какво ще се обсъжда.

И покрай цялата тази борба пловдивчани да получите някаква представа за това какво общината ви готви и как ще ремонтира централния площад – сякаш става дума за нечий личен апартамент, а не за нашия общ площад, ремонтиран с нашите пари… оказва се, че проектът е част от традиционната есенна изложба „Архитектурен форум“ на пловдивските архитекти. И покрай всички откази от всички страни проектът да бъде публично показан, той всъщност е представен на Главната улица в Пловдив с множество снимки.

Е, така, благодарение на изложбата, организирана от Камара на архитектите в България – РК Пловдив и Съюз на архитектите в България – Дружество Пловдив, разбираме как ще изглежда площадът. Всеки може да посети и разгледа паната пред сградата на БНБ в края на Малката главна. Там са представени множество визуализации и чертежи, и за пръв път разбираме и целия проектантски екип – арх. Румяна Пройкова, заедно с колегите ѝ А. Чаушев и Д. Джугаланов.

На изложбата „Архитектурен форум“ са представени още множество проекти от последните година-две, сред които жилищни сгради, фабрики, стадиони и др.

Exit mobile version