Арх. Мария Стоянова за кино Космос: Има нарушение на етичните професионални норми и Закона за авторското право

За съжаление Община Пловдив пренебрегна целия безвъзмезден труд на толкова много млади хора

Арх. Мария Стоянова, зам.-председател на Управителния съвет на КАБ- Регионална колегия Пловдив

Наблюдавах онлайн инициативата за представянето на проекта за Кино Космос, защото прекалено късно разбрах за това събитие. Останах поразена от това, което чух от зам.- кмета по култура г-н Държиков.

Относно изказването на г-н Държиков, че не се знае кой е авторът на сградата:

– Във всички чертежи, които има налични е отбелязано, че автори са арх. Любомир Шинков и арх. Любомир Бонев, има публикации в сп. Архитектура, където също ясно е посочено, кои са авторите на проекта за киното. Не вярвам, община Пловдив да не знае това. Арх. Шинков е човек, който живо се вълнува, какво става със сградата и е недопустимо, каквото и да се прави с нея да не се съгласува с автора. Това е нарушение на Закона за авторското право. В проекта на двамата автори на кино Космос има философия, която е много интересна, а интериорите са уникални.

Относно изказването на г-н Държиков, че не познава никой от Колектив Кино Космос- ето малко история на събитията около киното.

За съжаление Община Пловдив пренебрегна целия безвъзмезден труд на толкова много млади хора. През цялото време изпитвах възхищение и уважение към ентусиазма и усилията на тези млади колеги да спасят една стойностна съвременна архитектурна сграда в града ни.

След представянето на новия проект си задавам си куп въпроси:

На Общо събрание на КАБ Пловдив поисках тези въпроси да отправим и към централното ръководство на Камарата на архитекти в България, защото смятам, че има нарушение на  етичните професионални норми, Закона за Камарата на архитектите и Закона за авторското право.

За тъй нареченото представяне на проект за кино Космос, а не необходимото обществено обсъждане, Камарата на архитектите в Пловдив не беше поканена или поне уведомена.

 

Exit mobile version