Амелия Гешева: Новият директор на „Старинен Пловдив” да си купи удобни обувки

Новият директор стъпва на подредена база , заяви зам.-министърът на културата и препоръча на Богомил Грозев да запази екипа на Общинския институт

„ Директорите на Общински културни институти се назначават с конкурс по реда на Закона за закрила и развитие на културата. Но законът позволява да има  временно изпълняващ длъжността”, коментира темата със законността на назначаването на Богомил Грозев за шеф на ОИ „Старинен Пловдив” заместник-министърът на културата Амелия Гешева пред Под тепето. Като бивш директор тя посъветва новият ръководител на знаковата за града структура да бъдат запазени общите политиките на Института в полето на културата и туризма. И препоръча на Грозев да си сложи удобни обувки и да влезе във всеки един обект, от мазето до документацията, за да си начертае добре плановете. Гешева не скри, че е по-трудно е да бъдеш директор на „Старинен Пловдив”, отколкото зам.-кмет по култура, защото си на терен всеки ден- занимаваш се и със събития и с опазване на културно-историческо наследство.

„ Новият директор стъпва на подредена база. Моите спомени от 2012г. понякога са много тъжни. Няма документация, има много проблеми, липсват пари за ремонти. Сега директорът е много по-различен от 2012. Първо му е подредена цялата собственост и той знае какво управлява, може да се грижи за него като добър стопанин и да го включи в общия туристически продукт. Това е благодарение на волята на общината в последните години да поиска имотите в архитектурния резерват от държавата и да ги придобие като собственост. Има екип, подредена нормативна база и завършени основни ремонти на ключови обекти. А големите обекти са в доста добро състояние. Скоро ще бъде завършена Епископската Базилика и ремонта на Одеона”, изброи Гешева.

Тя припомни, че през 2012г. екипът на „Старинен Пловдив” е бил 33 души, а сега е 80.

„ Моите очаквания са новият директор да съхрани екипа си и да разчита на него. Щастлива съм, че Елена Кантарева се върна на поста зам.-директор, защото има перфектно отношение към опазването на културно-историческото наследство. От друга страна там е и Рая Маринова, която в периода 2012-2013г. беше двигател на много процеси, включително и в дългия път по обединяване на културата и туризма”, допълни културният зам.-министър и бивш директор на ОИ „Старинен Пловдив”.

Смята, че трябва да се продължи с популяризирането на Пловдив като бранд за културен туризъм, но и да се мисли в посока по-добри услуги за привличането на повече посетители. Заяви обаче, че Общинският институт не е само туризъм, а и консервация и реставрация на културно-историческо наследство.

„ Препоръчвам му още да се доверява на специалистите в „Старинен Пловдив”. Освен това покрай Голямата базилика и работата на екипа там ще е хубаво да бъде създадено едно добро реставрационно ателие като материална база. Да се инвестира и в техника там. Общинският институт има голямата отговорност да поддържа наследството. Но за да се случва това е нужно много добро взаимодействие с всички институции и общински структури, които имат отношение по опазването на културното наследство. Обичта за Стария град минава през грижата за всяко едно нещо, което има в този резерват”, допълни Амелия Гешева.

Exit mobile version