Прокуратурата изменя мярката на д-р Иван Димитров в подписка (ВИДЕО)

Темида

Предстои той да бъде освободен от ареста

Повдигнатите обвинения са променени

Таня Грозданова

Обвиняемият Иван Димитров ще бъде освободен от ареста днес, след изменение на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в „подписка“. Това стана ясно преди минути на нарочен брифинг на Прокуратурата в Пловдив, който Под тепето ви предаде на живо във фейсбук.

Решението е взето не на база обществения натиск и протестите в подкрепа на рентгенолога, а въз основа на факти и доказателства, подчерта изрично окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Наблюдаващият прокурор Георги Пенев заяви, че първоначалното обвинение е било за  престъпление по чл. 115 от НК за извършено на 2 март 2018 г. убийство на 38-годишния Жоро Джевизов се променя. „Категорично се изключва неизбежна самоотбрана. Повдига се обвинение по състава на чл. 119 – причинено умишлено убийство, следствие на превишаване на неизбежна отбрана и второ обвинение по чл. 339, ал 1 от НК за незаконно притежание на боеприпаси и огнестрелно оръжие без надлежно разрешително.“

Постановяване на мярка „подписка“ е определено с мотивите, че обвиняемият има чисто съдебно минало, извършва общественополезен труд, има постоянен адрес и не са на лице обосновани предположения, че ще се укрие или извърши друго престъпление.

След като скастриха медиите, че разпространяват неистини, тиражирайки изявления от протестиращите, прокурорите извадиха и установени до момента факти по случая.

По думите им, в жилището не се живее от два месеца, семейството на доктора не е било там по време на опита за проникване в него. Убитият е направил опит да влезе в гаража и е бил наблюдаван близо 20 минути от обвиняемия, според неговите самопризнания. Д-р Иванов е помолил приятел да му помогне да прикрие следите от извършеното и категорично отказал да се обади на Спешния телефон, разказаха от Прокуратурата.

Вижте подробности във видеата по-долу:

Споделете ни във:

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.