Подтепето

ИзПодТепето

06 Мар, 2018

2 нови паяка ще вдигат коли до 3 тона в целия Пловдив

Паяците на общината вече стават 5

Планира се удължено работно време през лятото, но автомобилите за репатриране ще работят само по светло

2 нови паяка на стойност 450 000 лв показа Община Пловдив днес. Те са закупени на лизинг и ще бъдат изплащани в следващите 2 години. Около 360 000 лв са приходите от репатрираните автомобили, коментира Златин Велев, зам.-кмет по транспорта. Месечно – около 29 000 лв, т.е. дневно по 1000 лв. Разбира се, това не е чиста печалба за дружеството.

Репатрирането на автомобили ще продължи да бъде крайна мярка. Тя ще се прилага само, ако автомобилите са спрели така, че да пречат на движението, запушили са гаражи и др. подобни случаи. При неправилно паркиране, което обаче не пречи много, ще се поставят фишове от общинска охрана или полицията. Запазва се и практиката на неплатилите за паркиране в синя зона да се поставят скоби.

Вдигането с паяк ще се извършва и основно през деня. Репатрирането е сложен процес, при който трябва вдиганият автомобил да се заснеме, да се подпише протокол от този, който е повикал паяка, коментира Велев. Това е трудно да се прави през нощта, така че засега няма да се случва. През летните месеци обаче се планира удължено работно време през светлите части на денонощието. През нощта ще има дежурни патрули, но без паяк, добавиха от общината.

С двата нови паяка, общинският парк с автомобили за репатриране нарастна до 5. 2 от тях са от по-стар модел, а 3 (от които двата нови) могат да вдигат и всякакъв вид леки автомобили, включително и джипове.

  • 07 Мар, 2018 | 1984
    До 333... Тати каза, че ще ми купи колело ама друг път!
  • 06 Мар, 2018 | 333
    Дано минат и през морадо най-после...
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

24 Апр, 2018

Рекордни SMS-и в събота, след скока на цената Синя зона

За сега неделята остава безплатна

Над 4500 sms-а са изпратени в събота 14 април за паркиране в Синя зона. Това е абсолютен рекорд и то на фона на увеличението на таксата от началото на месеца.

Съботните дни традиционно станаха рекордни в Синя зона. Този месец, след увеличението  събота е с 4500 sms-а, а миналата е с над 3600. За сравнение – нормално са между 2800-3000 работен ден. Данните изнесе днес кметът на Община Пловдив Иван Тотев.

Той засегна темата с паркирането, след като заедно с кмета на район "Централен" Георги Стаменов откриха обновения участък на улица "Йосиф Шнитер", която е с нови по-широки тротоари и паважна настилка в частта от ул.“Преслав“ до бензиностанцията.  Радвайки се на новите тротоари Тотев каза ...

» повече
24 Ян, 2018

Как пловдивчани си пазят места за паркиране (ФОТОРЕПОРТАЖ)

В града през деня автомобилите понякога стигат до 1 000 000

Намирането на място за паркиране във втория по големина град в България с всеки изминал ден става мисия невъзможна.  Притежаването на гарантирано паркомясто е опция, която общината предлага от пет месеца, но за съжаление все още има свръх търсене и минимум предлагане.

В Пловдив има официално регистрирани 150 000 автомобила, при 17 кв.км. територия те заемат близо 30 на 100 от нея, това изчисли набързо кметът инж. Иван Тотев във вторник, докато отговаряше на въпросите на съветници от опозицията защо цената на Синя зона трябва да бъде увеличена.

По данни на работещи в транспортния бранш обаче в града през деня автомобилите понякога стигат до 1 000 000 на ...

» повече
23 Ян, 2018

На какво седи „Синя зона“ (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Парче стиропор – класика в жанра

„Баровци“ късат талони до Съда и на ул. „Иван Вазов“

Таня Грозданова

Златната кокошка – така наричат Синята зона към Общинско предприятие „Паркиране и репатриране“.  Още от първата година на създаването си ОП-то  бележи все нови рекорди по оборот, а структурата за платен престой постоянно се разширява и завзема все повече улици не само в централната градска част.

Днес местният парламент гласува поредно увеличение на цената за престой, което влиза в сила от Първи април. Припомняме, че през пролетта на 2016-а Синята зона заработи и в събота, а миналата година обхватът ѝ бе увеличаван два пъти през юли и септември.

Според данни цитирани от ресорния зам.-кмет Златин Велев през 2017-а, приходите средно месечно от всичките ...

» повече
22 Ян, 2018

Цената на Синя зона скача на 2 лева от 1 април

Успоредно паркиране и по „Христо Г. Данов”, където разширяват тротоарите за по-адекватна пешеходна връзка между Римския стадион и Дондуковата градина

Няма протести срещу увеличението на цената на Синя зона. Това заяви днес кметът Иван Тотев по повод намеренията на общината да вдигне таксата за паркиране от 1,50лв. на 2 лв. за час. Предложението ни е новата цена да влезе в сила от 1 април. 2 лева за час е доста под предложението на „Зелените” и „Да, България”, което официално бе входирано в общината- 3 лева за паркиране в Синя зона като мярка за подобряване чистотата на въздуха. Ние сме много по-премерени от някои радикални предложения на „Зелените”, каза Тотев.

Смятам, че увеличение на Синя зона от 1,50 на ...

» повече
11 Юни, 2017

С колело на работа в Синя зона

Общински служител обхожда района с ретро Балканче

На багажника се вее байрак с герба на града

От ОП-то признаха, че инициативата не е тяхна

Улицата е в сърцето на града. От онези с паважна настилка от двете страни с красиви стари пловдивски къщи. Тясна, еднопосочна, с тротоарни плочи на вълни от дебелите корени на старите дървета. Улица, която води от парка към централната търговска част. Такава, в която с кеф паркираха от близо и далеч в годините когато понятието „Синя зона“ бе нещо непознато.  

Улица „Софроний Врачански“ води от градината на енергото до Малката главна и се обслужва от един служител на Синя зона.  Мъжът от няколко дни е яхнал любимото колело от близкото минало, наричано с любов от поколения ...

» повече