Подтепето

разследване

08 Юни, 2017

Под тепето получи отказ на информация за Колодрума

След над 4 месеца чакане на отговор по писмено зададени въпроси, ресорният заместник-кмет Розалин Петков отказа да даде интервю по темата

Пред двама свидетели от администрацията той заяви на репортера ни, че няма да има такава среща

Таня Грозданова

Както ви информирахме още на 20 април по повод смяната на директора на Многофункционална спортна зала Колодрума, през февруари 2017-а година репортер на Под тепето поиска интервю с тогавашния, а вече бивш мениджър на залата Йорданка Трендафилова. Тя каза, че трябва да има разрешение от общината, затова се свързахме с PR-а на Община Пловдив г-жа Веселина Стоянова. Оказа се, че Трендафилова отсъства и не може да отговори на въпросите ни. Още тогава от Община Пловдив помолиха да изпратим въпросите в писмен вид, тъй като тя е в отпуск, а на питанията ще отговори ресорният зам.-кмет Розалин Петков, който цтирам „е най-добре запознат по темата“.

Седмица по-късно имахме определена среща с него, която бе отменена минути преди започването й, поради „неотложен ангажимент“ от страна на зам.-кмета Петков. В последствие г-н Петков излезе в отпуск за изборите, който продължи месец и половина.

Последваха многобройни ежеседмични запитвания и телефонни позвънявания. В моментите, когато Розалин Петков отговаряше на телефона, той уговаряше с репортера ни разговор за следващата седмица, който също не се състоеше. При случайните срещи в кулоарите на общината подминаваше с усмивка и обяснение, че в момента е много зает… и така вече повече от 4 месеца.  

Поредната уговорка бе на 9 май да се свържем по телефона и да уговорим пак среща за интервю, чиито въпроси са зададени в писмен вид по негово настояване още в началото на месец февруари тази година. На 9 май г-н Розалин Петков отново не вдигна телефона си.

През месец май репортерът след многобройни опити го откри случайно в кабинета на PR-а на Община Пловдив, в който бе и зам.-председателят на Общински съвет – Пловдив и шеф на групата съветници от ПП ГЕРБ г-жа Радослава Ташкова. Пред двете дами г-н Розалин Петков заяви, че не се радва да види репортера на Под тепето и че това интервю няма да се състои. Свидетелите останах безмълвни и без коментар.

Публикуваме целият разговор от случайната среща, след многобройните опити за интервю по темата и изпълнението на всички изисквания от страна на администрацията:

Репортер: - Добър ден! Господин Петков, Вас търся. Много се радвам да Ви видя.

Розалин Петков забива поглед във вестника и отвръща: - Аз не се радвам.

Репортерът, след като подминава „възпитаната“ реплика: Търся Ви, заради уговорката ни да се чуем на 9 май за интервюто относно Колодрума. Днес е 10, а вчера Вие не отговорихте на многобройните позвънявания, както се бяхме разбрали и не вдигнахте телефона си.

Р.П.: Знам.

Репортер: Г-н Петков, какво правим? Ще станат 5 месеца откакто Ви изпратихме въпросите?

Розалин Петков мълчи.

Репортер: Ще имаме ли някакъв отговор?

Р.П.: Какъв отговор?

Репортер: Знам ли?! Например, че такова интервю няма да има, защото минаха месеци, и вече започва да ни писва.

Петков: Добре! Такова интервю няма да има, та да не ви писва! 

Репортер: Благодаря Ви за откровението. Можеше да го кажете и преди два-три месеца. Изключително много се радвам, че дадохте този отговор пред свидетели! Довиждане и хубав ден! 

Този материал стои готов от 10 май. Умишлено изчакахме с неговото публикуване с надеждата, че някой от присъстващите на случката ще подскаже тактично на зам.-кмета Розалин Пеков, че е в грешка, а културните пътища за отказ от интервю са със съвсем други думи.

След този разговор репортерът ни помоли за съдействие кмета на Община Пловдив. Неговият отговор бе: „Е, сега, защо не напишеш, че снощи в залата нямаше нито едно свободно място?!“ ( разговорът бе ден след гостуването на Балшой московский цирк в Колодрума).   

Прилагаме и зададените въпроси към посочения от администрацията да отговори ресорен зам.-кмет Петков, които бяха поискани в писмен вид преди повече от 4 месеца въпроси:

„Въпроси към г-н Розалин Петков за интервю на тема Многофункционална спортна зала Колодрума:

Колко събития са били организирани в Колодрума през 2016г. и приблизително колко публика са събрали те?

Какъв е бил разходът на ОП-то за миналата година и какъв е бил приходът?

Какви средства за издръжка на залата са планирани за 2017г.?

Колко са планираните към днешна дата събития за 2017г. и приблизително какъв приход се очаква от тях?

От колко души е съставен екипът на ОП-то, какви са средните заплати и как функционира то?

Колко точно струва на данъкоплатеца един работен ден на залата? (б.ред.: точно този въпрос прелял чашата на търпението на „интервюирания“, разбра екипът ни. Г-н Петков се подразнил защото не му било работа да прави такива изчисления, за които е нужен екип от счетоводители, по думите му. За протокола ще вметнем, че висшето образование на зам.-кмета е именно Специалност „Счетоводство, контрол, финанси и планиране” с квалификация: Магистър  икономист – счетоводител)

Има ли отдадени под наем площи в комплекс Колодрума и как вървят наемите?

С кои промоутъри работи залата и колко сключени партньорски договора има?

Какво стана с конкурсите за лого и име на спортната зала?

Общинското предприятие ли е най-удачният вариант за менажиране на комплекс Колодрума?

Има ли концепция за развитие на залата в периода до 2019г., когато Пловдив е Европейска столица на културата?

Нямаше ли условие в договора за придобиване на правото на строеж от колоездачен клуб „Цар Сиемон“, че велосипедистите ще тренират там безплатно ?

Промените в Наредбата за администриране на такси и услуги, които бяха приети в началото на годината в частта за Колодрума, всъщност намаление или увеличение на тези цени са?

За какви спортове и от кои федерации е сертифициран комплекса до момента?“

 • 11 Юни, 2017 | ISTINSKA журналистка в ПодАльошата???
  Прави са коментаторите, че който управник хитрува да се крие от отговорностите си (за които му плащам АЗ-ТИ-НИЕ!)то той попада веднага под ПРОКУРОРСКИЯ микроскоп. Смайващото за мен е друго: че журналистката от ПодАльоша ЗАДАВА ВЪПРОСИ, фместо да кади тамян и ванилия изКАПАНО както правят нежните г-ци. Напомня ми на друга пловдивчанка отпреди половин столетие в "ИСКРА" -доста бой отнесе... danbg.com/wp/?page_id=1574 . А въпросите й са ТОЧНИ
 • 11 Юни, 2017 | ИСТИНСКА журналистка в ПодТепето?
  Прави са коментаторите, че който управник хитрува да се крие от отговорностите си (за които му плащам АЗ-ТИ-НИЕ!)то той попада веднага под ПРОКУРОРСКИЯ микроскоп. Смайващото за мен е друго: че журналистката от ПодАльоша ЗАДАВА ВЪПРОСИ, фместо да кади тамян и ванилия изКАПАНО както правят нежните г-ци. Напомня ми на друга пловдивчанка отпреди половин столетие в "ИСКРА" -доста бой отнесе... http://danbg.com/wp/?page_id=1574.А въпросите й са ТОЧНИ
 • 11 Юни, 2017 | ISTINSKA журналистка в ПодАльоша???
  Прави са коментаторите, че който управник хитрува да се крие от отговорностите си (за които му плащам АЗ-ТИ-НИЕ!)то той попада веднага под ПРОКУРОРСКИЯ микроскоп. Смайващото за мен е друго: че журналистката от ПодАльоша ЗАДАВА ВЪПРОСИ, фместо да кади тамян и ванилия изКАПАНО както правят нежните г-ци. Напомня ми на друга пловдивчанка отпреди половин столетие в "ИСКРА" -доста бой отнесе...http://danbg.com/wp/?page_id=1574.А въпросите й са ТОЧНИ
 • 11 Юни, 2017 | разследваща журналистка в ПодАльоша?
  Прави са коментаторите, че който управник хитрува да се крие от отговорностите си (за които му плащам АЗ-ТИ-НИЕ!)то той попада веднага под ПРОКУРОРСКИЯ микроскоп. Смайващото за мен е друго: че журналистката от ПодАльоша ЗАДАВА ВЪПРОСИ, фместо да кади тамян и ванилия изКАПАНО както правят нежните г-ци. Напомня ми на друга пловдивчанка отпреди половин столетие в "ИСКРА" -доста бой отнесе... http://danbg.com/wp/?page_id=1574.А въпросите й са ТОЧНИ
 • 11 Юни, 2017 | разследваща журналистка в ПодАльоша?
  Прави са коментаторите, че който управник хитрува да се крие от отговорностите си (за които му плащам АЗ-ТИ-НИЕ!) той попада веднага под ПРОКУРОРСКИЯ микроскоп. Смайващото за мен е друго: че журналистка от ПодАльоша ЗАДАВА ВЪПРОСИ, фместо да кади тамян и ванилия из КАПАНО както правят нежните г-ци. Напомня ми на друга пловдивчанка отпреди половин столетие в "ИСКРА" - доста бой отнесе ... http://danbg.com/wp/?page_id=1574 . А въпросите й са ТОЧНИ!
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

16 Май, 2018

"Репортери без граници": В българските медии нищо не върви добре

снимка: dnevnik.bg/Георги Кожухаров

Заплахите над журналисти дори в Европа вече са нещо рутинно

В най-свободния регион на света – Европа, журналистите са под най-голяма заплаха – за това предупредиха участниците в международната конференция "Медийна свобода и плурализъм", съобщава dnevnik.bg. Форумът е организиран от четири професионални сдружения от сектора: Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA), Европейската федерация на журналистите, Европейската асоциация на издателите на списания и Съюзът на издателите в България.

Полин Аде-Мевел, която ръководи балканския офис на "Репортери без граници", припомни убийствата и заплахите срещу разследващи журналисти и враждебната реч на политически лидери срещу репортери. Европа, където медийната обстановка е най-добра, е отбелязала най-голям спад, посочи тя, а четирите държави, които са се сринали с най-много места, са ...

» повече
05 Окт, 2017

127 030 лева е загубата на Колодрума за 2016-а

1330 лева на ден е струвала издръжката на залата на данъкоплатците за същия период

Вижте колко точно струва на данъкоплатеца един работен ден на залата - въпросът, на който не получихме отговор в цифри

Таня Грозданова

Колко точно струва на данъкоплатеца един работен ден на залата? – въпросът, на който не получихме отговор в чаканото девет месеца интервю със заместник-кмета по стопанска дейност на Община Пловдив Розалин Пектов на тема Многофункционална спортна зала Колодрума вече има отговор за 2016-а година.

Колко точно струва на данъкоплатеца един работен ден на залата? Според информация на Под тепето имено това бе питането, с което репортерът ни ядосал г-н Петков и в крайна сметка получи отказ за интервю. Колко точно струва на данъкоплатеца един работен ден ...

» повече
31 Авг, 2017

След 200 дни чакане получихме някакви отговори за Колодрума

Горе – долу 1/3 от пловдивчани са посетили Многофункционалната спортна зала

За две години от съществуването си, Колодрума отчита 112 хиляди зрители и над 40 събития

/uploaded/images/kolodrum.jpg

Таня Грозданова

Сто деветдесет и седем дни! Точно толкова бяха нужни на ръководството на Община Пловдив, ресорния заместник-кмет Розалин Петков, управителите на Многофункционална спортна зала „Колодрума“ и PR-ите на кмета, за да отговорт на въпросите, които репотер на Под тепето им зададе в писмен вид на 13 февруари 2017-а година.

С цел да сме максимално кореткни към читателите си, които заедно с нас изстрадаха най-дълго чаканите отговори, ще уточним, че писмото с тях пристигна на редакторската ни поща на 29 август преди обяд. В датата няма нищо особено на пръв поглед, но връщайки репортерската ...

» повече
31 Юли, 2017

Официално: Въпросите за Колодрума не били по Закона за достъп до информация

Отговори няма

По въпросите за Колодрума дори Законът за достъп до обществена информация не върши работа

Още не е открита силата, която да накара отговорните хора да отговорят   

 

„Информацията от т.1 до т. 14 от заявление с вх. № 17 ДОИ28/19.06.2017 г. представлява искане за достъп до обществена информация, която не се съхранява във вид, обективиран в материален носител и отговарящ на поставените в заявлението конкретни въпроси. Механизмът за достъп до обществена информация не е средство за комуникация между заявителя и органа по зададените му от заявителя въпроси, а способ за предоставяне на вече създадена и съхранявана у органа обществена информация по смисъл на чл.2,ал.3 от ЗДОИ. С оглед на това информацията не следва ...

» повече
08 Юни, 2017

Отворено писмо до г-н Розалин Петков, зам.-кмет „Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците”

 от Таня Грозданова, репортер на Под тепето

      Уважаеми, г-н Петков,

Не сме на работа, за да си се радваме, а да я вършим. Вярвам, че всеки на вашата позиция е наясно с тази житейска, политическа, бизнес и човешка истина. Позволявам си да го напомня, защото след разговора ни на 10 май това не пролича. И само с тази реплика ще подмина казаното от Вас, че не се радвате да видите журналист, който си върши работата, и ще го отдам на чувството ви за хумор, което уважавам.  

Всеки на Вашата отговорна позиция има право да откаже да говори пред медиите по теми, които:

застрашават националната сигурност,

не са от неговата компетентност,

не се чувства подготвен по тях,

има забрана от по-висшестоящ ...

» повече