Подтепето

ПОД НОЖА

08 Юни, 2017

„Доктор хонорис кауза” за Менда Стоянова разклати АМТИИ

За първи път политическо лице става носител на почетното звание на академията

Благодарение на нейната активност държавата отпусна 1,1 милиона лева за ремонта на Жълтото училище, обясни ректорът проф. Милчо Василев

Мнозина смятат, че решението на Академичния съвет не отговаря на правилника за присъждане на почетното звание

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова ще бъде отличена с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, похвалиха се днес от висшето учебно заведение с прессъобщение до медиите. От там информират, че решението за това е било взето от Академичния съвет на заседание на 31 май. На официална церемония в понеделник, Стоянова ще бъде удостоена с титлата, присъдена й „за  съпричастност и заслуги към  устойчивото развитие на АМТИИ“, както е посочен мотивът в прессъобщението.

Всъщност, информацията, подадена от АМТИИ, е прецедент за образователната институция. Тъй като за първи път със званието „Доктор хонорис кауза” ще бъде удостоено политическо лице. Така, Стоянова ще фигурира в списъка с почетните членове на елитния „Доктор хонорис кауза” клуб на АМТИИ редом до Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Юри Буков, Николай Кауфман, Марин Големинов, Лазар Николов, Кшищоф Пендерецки, Красимира Стоянова, Камен Кенов, Димитър Тъпков, Виктор Ванслов и Владимир Аврамов, все хора на изкуството.

Решението на Академичния съвет не е било взето лесно, научи Под тепето. Заседанието на органа е било много напрегнато, тъй като част от хората в него са възразили остро срещу предложението на ректора проф. Милчо Василев. В коментар пред Под тепето обаче той твърди, че решението е било взето „почти единодушно”, с няколко гласа „Против” и „Въздържал се”. Академичният съвет го прие много добре, гласува го, но не с пълно мнозинство, подчерта той. Ако всички бяха гласували единодушно „За”, нещо нямаше да е наред, допълни ректорът на академията.

Удостояваме Менда Стоянова с почетното звание „Доктор хонорис кауза” заради приноса й в подпомагането на Жълтото училище. Тя осигури средствата от държавата за спасението му. Благодарение на нейната активност държавата отпусна 1,1 милиона лева за ремонта. Толкова години се молихме за тези пари. Който не е ходил по мъките, не знае какво е. Бяхме лъгани толкова пъти. А Менда Стоянова има огромен принос за това парите за ремонта да бъдат преведени. Чувствам се много задължен за тези й усилия, обясни проф. Василев. Но пропуска да отбележи, че има и други начини да се отблагодари на Стоянова за помощта й с държавното финансиране- Почетен знак на АМТИИ например.

Според правилника на АМТИИ „С решение на Академичния съвет Академията може да присъжда почетното звание “Доктор хонорис кауза” на български и чуждестранни граждани за заслугите им в областта на изкуството, науката и образованието. Носителите на званието “Доктор хонорис кауза” на Академията имат право на ежегодна лекция или друга публична изява в Академията”. А след решението на Академичния съвет мнозина се питат дали титулуването на Менда Стоянова отговаря на правилника на образователната институция. Отговаря, разбира се. Всеки, който има заслуги към изкуството по някакъв начин може да бъде отличен с почетното звание „Доктор хонорис кауза”. Нищо противозаконно и нищо против волята си не съм направил. Тези, които са ви дали информацията, не знаят с какво съм се сблъскал през всичките тези години в опитите да спасим Жълтото училище, заяви ректорът.

После се спря и на политическия нюанс. Наясно съм, че ще има политически пристрастия след това решение. Аз не се интересувам от политика, не се занимавам с политика. Няма как в ситуацията с Жълтото училище да не става дума за политическо лице. Няма бизнесмени, които биха дали нужните за ремонта средства. Те не дават толкова пари за култура. Дават ги за друго, каза още проф. Василев. И подхвърли, че има едно-две лица от портретите с носителите на почетното звание „Доктор хонорис кауза” на АМТИИ, за които той е можел да си обясни защо са титулувани.

  • 10 Юни, 2017 | ДЕбеЛЯН БЕЙевски Хонорис Кауза
    Блестящият микроцефал ДЕбеЛЯН БЕЙевски може да си купи за 1.6 млн джобни парици както ХОНОРИС КАУЗА, така и Почетен Знак от килийната "музикална академия"; така като и Камата от ПУто (доценти подадоха оставки тогава!). МУТРОполит-икът и той като пребърка даренията и той ша стане АКАДЕМИК както АКАДЕМИК БожоДим. А ако огледате списъка на Почетните Съселяни =мале мила!
  • 09 Юни, 2017 | Отвратен
    Постара се Даниела Дженева в подмазваческите си напъни да се отблагодари на управляващите, че направиха синчето й директор на Пловдив 2019 г. Кирето - директор, в знак на благодарност - Стоянова е доктор хонорис кауза. Толкова пошло, толкова отвратително е дереджето!
  • 09 Юни, 2017 | оня дето гледал
    Ментата сигурно е " отпуснала" още два пъти по толкова за лични нужди,или за на мъжъх и маститата строителна компания, дето ръси мастодонти по всички кьошета на Пловдив.. като се знае що за крадливи гербери са и пешо коня им президенц...
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

18 Дек, 2017

Професори от АМТИИ открито скочиха срещу ръководството, призовават ректорът да се извини

Проф. Куюмджиев Не приемам, че академизмът може да бъде подчинен на конюнктурата

Не съм гласувал за това решение, както и други колеги от Академичния съвет, не само защото то влиза в противоречие с Правилника за устройството и дейността на АМТИИ, отбелязва той

Проф. Албена Димова: Пред никаква дилема не съм се изправяла, когато гласувах ПРОТИВ удостояването на Менда Стоянова с doctor honoris causa на АМТИИ

Единственото неприятно чувство е колективният срам, от който нямам никакво намерение да се разгранича, пише във Фейсбук проф. Димова

Не се чувствам неудобно. Така коментира скандала около присъждането на академичната титла „Доктор хонорис кауза” на народния представител Менда Стоянова ректорът на АМТИИ Милчо Василев пред Нова телевизия вчера. Професорът отбеляза, че Академичният съвет толкова се ...

» повече
12 Дек, 2017

Възпитаници на АМТИИ към ректора: Изкуството не търпи политически и финансов слугинаж!

Бивши студенти на Академията с отворено писмо и петиция срещу ръководството заради „продажбата” на званието „Доктор хонорис кауза”

Определиха като срамно и позорно решението за връчване на академичната титла на политическо лице

Възпитаници на АМТИИ излязоха с остро отворено писмо срещу ръководството на Академията заради присъждането на академичната титла „Доктор хонорис кауза” на народния представител от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Бившите студенти пуснаха и онлайн петиция, в която изразяват недоволството си от действията на ректора проф. Милчо Василев, определил вчерашната церемония като „велик момент”. „С това ваше решение вие нанесохте не само морални щети на АМТИИ, но и  първи си „позволявате“ от всички висши училища по изкуствата в България да „продадете“ академичното звание „Доктор ...

» повече
07 Дек, 2017

Шефката на бюджета все пак получава научно звание за изкуства

По традиция Менда Стоянова отваря канелката на първата бъчва с младо вино на Дефилето в Пловдив

Държавният бюджетник става „доктор по заслуги“ половин година след несъстоялото се титуловане

Менда Стоянова е свободна на 11-и от 11 ч. да стане „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ

Чакаме председателя на бюджетната комисия в парламента сама да каже кога ще й е удобно да бъде организирана церемонията по връчване на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Академията за музикално танцово и изобразително изкуства в Пловдив (AМТИИ). Така отговори на въпрос на Под тепето „защо Менда Стоянова още не е получила почетната титла заради съдействието й в осигуряването на държавното финансиране“ по време на старта на ремонта на Жълтото училище, проф. Милчо Василев – ректор на ВУЗ-а.

От разпространено до медиите прессъобщение днес става ясно, че Менда Стоянова е свободна на 11 ...

» повече
12 Юни, 2017

Пропадна церемонията по удостояването на Менда Стоянова с титлата „Доктор хонорис кауза” на АМТИИ

Отложиха събитието заради ангажименти на председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси

Менда Стоянова няма да бъде удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на АМТИИ днес. Това съобщиха от пресслужбата на академията тази сутрин. Церемонията трябваше да се състои предиобед, но се отлага за неопределен период от време. От образователната институция обясняват, че събитието няма да се състои поради ангажименти на Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Припомняме, че предложението на ректора за удостояване на политическо лице с почетното звание на АМТИИ разтресе висшето учебно заведение, тъй като е прецедент в историята му. Досега с титлата са били отличавани само хора на изкуството.

Според мнозина, така взетото решение от Академичния съвет след бурно заседание ...

» повече