„Доктор хонорис кауза” за Менда Стоянова разклати АМТИИ

Под ножа

За първи път политическо лице става носител на почетното звание на академията

Благодарение на нейната активност държавата отпусна 1,1 милиона лева за ремонта на Жълтото училище, обясни ректорът проф. Милчо Василев

Мнозина смятат, че решението на Академичния съвет не отговаря на правилника за присъждане на почетното звание

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова ще бъде отличена с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, похвалиха се днес от висшето учебно заведение с прессъобщение до медиите. От там информират, че решението за това е било взето от Академичния съвет на заседание на 31 май. На официална церемония в понеделник, Стоянова ще бъде удостоена с титлата, присъдена й „за  съпричастност и заслуги към  устойчивото развитие на АМТИИ“, както е посочен мотивът в прессъобщението.

Всъщност, информацията, подадена от АМТИИ, е прецедент за образователната институция. Тъй като за първи път със званието „Доктор хонорис кауза” ще бъде удостоено политическо лице. Така, Стоянова ще фигурира в списъка с почетните членове на елитния „Доктор хонорис кауза” клуб на АМТИИ редом до Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Юри Буков, Николай Кауфман, Марин Големинов, Лазар Николов, Кшищоф Пендерецки, Красимира Стоянова, Камен Кенов, Димитър Тъпков, Виктор Ванслов и Владимир Аврамов, все хора на изкуството.

Решението на Академичния съвет не е било взето лесно, научи Под тепето. Заседанието на органа е било много напрегнато, тъй като част от хората в него са възразили остро срещу предложението на ректора проф. Милчо Василев. В коментар пред Под тепето обаче той твърди, че решението е било взето „почти единодушно”, с няколко гласа „Против” и „Въздържал се”. Академичният съвет го прие много добре, гласува го, но не с пълно мнозинство, подчерта той. Ако всички бяха гласували единодушно „За”, нещо нямаше да е наред, допълни ректорът на академията.

Удостояваме Менда Стоянова с почетното звание „Доктор хонорис кауза” заради приноса й в подпомагането на Жълтото училище. Тя осигури средствата от държавата за спасението му. Благодарение на нейната активност държавата отпусна 1,1 милиона лева за ремонта. Толкова години се молихме за тези пари. Който не е ходил по мъките, не знае какво е. Бяхме лъгани толкова пъти. А Менда Стоянова има огромен принос за това парите за ремонта да бъдат преведени. Чувствам се много задължен за тези й усилия, обясни проф. Василев. Но пропуска да отбележи, че има и други начини да се отблагодари на Стоянова за помощта й с държавното финансиране- Почетен знак на АМТИИ например.

Според правилника на АМТИИ „С решение на Академичния съвет Академията може да присъжда почетното звание “Доктор хонорис кауза” на български и чуждестранни граждани за заслугите им в областта на изкуството, науката и образованието. Носителите на званието “Доктор хонорис кауза” на Академията имат право на ежегодна лекция или друга публична изява в Академията”. А след решението на Академичния съвет мнозина се питат дали титулуването на Менда Стоянова отговаря на правилника на образователната институция. Отговаря, разбира се. Всеки, който има заслуги към изкуството по някакъв начин може да бъде отличен с почетното звание „Доктор хонорис кауза”. Нищо противозаконно и нищо против волята си не съм направил. Тези, които са ви дали информацията, не знаят с какво съм се сблъскал през всичките тези години в опитите да спасим Жълтото училище, заяви ректорът.

После се спря и на политическия нюанс. Наясно съм, че ще има политически пристрастия след това решение. Аз не се интересувам от политика, не се занимавам с политика. Няма как в ситуацията с Жълтото училище да не става дума за политическо лице. Няма бизнесмени, които биха дали нужните за ремонта средства. Те не дават толкова пари за култура. Дават ги за друго, каза още проф. Василев. И подхвърли, че има едно-две лица от портретите с носителите на почетното звание „Доктор хонорис кауза” на АМТИИ, за които той е можел да си обясни защо са титулувани.

Споделете ни във:

3 коментара

  1. Ментата сигурно е “ отпуснала“ още два пъти по толкова за лични нужди,или за на мъжъх и маститата строителна компания, дето ръси мастодонти по всички кьошета на Пловдив.. като се знае що за крадливи гербери са и пешо коня им президенц…

  2. Постара се Даниела Дженева в подмазваческите си напъни да се отблагодари на управляващите, че направиха синчето й директор на Пловдив 2019 г. Кирето – директор, в знак на благодарност – Стоянова е доктор хонорис кауза. Толкова пошло, толкова отвратително е дереджето!

  3. Блестящият микроцефал ДЕбеЛЯН БЕЙевски може да си купи за 1.6 млн джобни парици както ХОНОРИС КАУЗА, така и Почетен Знак от килийната „музикална академия“; така като и Камата от ПУто (доценти подадоха оставки тогава!). МУТРОполит-икът и той като пребърка даренията и той ша стане АКАДЕМИК както АКАДЕМИК БожоДим. А ако огледате списъка на Почетните Съселяни =мале мила!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.