Подтепето

разследване

05 Дек, 2017

Кметът на Хисаря съди Общинския съвет

Местният парламент опрости неправомерно хиляди левове просрочени данъци на работещата фирма „Натура фит“

Юристите на Областна управа не видяха незаконосъобразността на това решение  

Казусът стигна до съда

Таня Грозданова

Дванадесети състав на Административен съд – Пловдив заседава днес по дело, в което страни са кметът на Община Хисаря инж. Пенка Дойкова и Общинския съвет на града. Кметицата обжалва решението на местния парламент, с което бяха опростени хиляди левове просрочени публични задължения на фирма „Натура фит“ ЕООД, натрупани от такса „Битови отпадъци“ за години назад.

Историята ви разказахме подробно ТУК. Припомняме накратко, че със свое решение от септември, съветниците заложиха бомба в бюджета на общината, като опростиха 4/5 от сумата 72 905 лв., натрупана и неплатена в срок ТБО за периода 2014 – 2017 г. на фирма „Натура фит“ ЕООД, която бе поискала разсрочване, а Об С разсрочи остатъка от 1/5. Незаконосъобразното решение на местния парламент разклати сериозно политическия живот в курортната Община Хисаря, след като юристите на Областна управа не видяха нищожността му, а самите съветници отказаха да го отменят с гласовете на коалицията, която го и прие „ГЕБР – БСП“. Така се стигна до прецедента кмет да съди местния парламент.

В Административния съд в Пловдив днес бяха само адвокатите на двете страни по делото, тъй като по това време в Хисаря течеше поредно редовно заседание на Об С.  Адвокат Евелина Божикова представлява кмета на Община Хисаря, завела жалбата. Тя оспорва законосъобразността на решението, като посочи, че Об С няма компетентност да опрощава публични задължения на юридически лица съгласно ЗМДТ, ЗМСМА, Закона за публичните финанси и Конституцията на Република България. Адв. Божикова цитира две решения на Върховния административен съд по идентични случаи, а съдия Михайлова репликира, че ги знае.

Малко по-късно съдията-докладчик смъмри защитника на ответната страна - адв. Теменужка Кирчева, че губи времето на съда с дълги обяснения, които може да представи писмено. Тя обясни префасонирното заявление на фирмата за разсрочване в решение за опрощаване с факта, че в молбата било записано „преоформяне на задължението“. Посочи също, че Об С имал правомощия според чл.8, ал.6 от ЗМСМА да освобождава от данъци и такси по целесъобразност.

Адвокат Божикова оспори последното твърдение като категорично неоснователно, тъй като разпоредбата важи само за бъдещи задължения, а тук има стари.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Под тепето продължава да следи казуса, очаквайте блиц интервю с адв. Евелина Божикова, както и коментар от юристите на Областна администрация.   

Няма направени коментари
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

19 Дек, 2017

Кмет осъди общински съветници

Съдът отмени бюджетната бомба, заложена от местния парламент в Хисаря с опрощаване на данъци на фирма Натура Фит

Съветниците решават дали да обжалват на сесия днес

Таня Грозданова

Дали странната коалиция „ГЕРБ – БСП“ ще продължи да си гласува както си знае в курортната община Хисаря или ще зачете решението на Администравния съд, с което магистратите отменят незаконния им акт на опрощаване на дължими данъци на фирма, това ще разберем днес. Очаква се на следобедното редовно заседание на Общинския съвет неговият председател Гатьо Султанов да запознае колегите си със съдебното решение, което обявява акта им за нищожен.   

Както ви разказахме в журналистическо разследване на Под тепето, в началото на септември тази година, нарушавайки наредбите на собствената си община, 8 от присъстващите ...

» повече
06 Дек, 2017

Адв. Божикова: Решението на ОбС–Хисаря не просто е незаконосъобразно, то е дълбоко несправедливо

По отношение на мълчаливия прием от страна на Областна администрация на „лошия прецедент“, юристът коментира, че не може да каже дали говорим за пропуск или проявен субективизъм

Таня Грозданова

Адвокат Евелина Божикова е сред най-изявените имена в гилдията, завършва право в Софийския университет и специализация в Германия. Активната ѝ адвокатска практика е свързана преимуществено с процесуална и консултантска защита на корпоративните интереси на търговци и общини. Има значителен опит в административното право, включително и в атакуването на незаконосъобразни нормативни и общи административни актове, съдебните решения по които са не само в частен, но и в обществен интерес. Успешна и богата е практиката на адв. Божикова и по данъчни дела за оспорване на ревизионни актове.

Юристът представлява кмета на Община Хисаря ...

» повече
29 Ноев, 2017

Общинският съвет на Хисаря отказа да се яви на поправителен

Странна коалиция „ГЕРБ-БСП“, след като лиши хазната от 75 000 лева несъбрани вземания, сега я набутва с разходи по дело

Продължава да буди искрени съмнения фактът, че подобно решение на ОбС – Перущица е върнато от юристите на Областна администрация, а това в курортната община мина като законосъобразно

Таня Грозданова

„Общинският съвет в Хисаря трябва да се саморазпусне и да отиваме на нови избори! Явно, че сегашния е избран да решава проблемите на съпартийците на съветниците. На никого не му пука, че спретнаха най-големия скандал в историята на общината и че хората повече не вярват на никоя партия. Да се опростят 75 000 лева на човек, който се прави на милионер идва в повече на всички.Този коментар под разследването на ...

» повече
20 Ноев, 2017

Общинският съвет на Хисаря заложи бомба в бюджета на Общината

Местният парламент опрости неправомерно хиляди левове просрочени данъци на местна фирма, а юристите на Областна управа не видяха незаконосъобразността на това решение

Казусът отива на съд и поражда редица щекотливи въпроси

Таня Грозданова

Меко казано „странно“ решение на местния парламент клати устоите на курортната Община Хисаря. Нещо повече, съветниците не желаят  да го поправят и сигналите, които излъчват към избирателите си и останалите граждани са на път да им изиграят лоша шега.

По всяка вероятност си мислят, че с липсата на медии в градчето, номерът ще мине и над 12 000 жители все някак ще понесат не само несправедливостта, но и заложената бомба в бюджета на общината.  

Казусът

На редовно заседание на Общинския съвет на 5 септември 2017-а година, под ...

» повече