Кметът на Хисаря съди Общинския съвет

Разследване

Местният парламент опрости неправомерно хиляди левове просрочени данъци на работещата фирма „Натура фит“

Юристите на Областна управа не видяха незаконосъобразността на това решение  

Казусът стигна до съда

Таня Грозданова

Дванадесети състав на Административен съд – Пловдив заседава днес по дело, в което страни са кметът на Община Хисаря инж. Пенка Дойкова и Общинския съвет на града. Кметицата обжалва решението на местния парламент, с което бяха опростени хиляди левове просрочени публични задължения на фирма „Натура фит“ ЕООД, натрупани от такса „Битови отпадъци“ за години назад.

Историята ви разказахме подробно ТУК. Припомняме накратко, че със свое решение от септември, съветниците заложиха бомба в бюджета на общината, като опростиха 4/5 от сумата 72 905 лв., натрупана и неплатена в срок ТБО за периода 2014 – 2017 г. на фирма „Натура фит“ ЕООД, която бе поискала разсрочване, а Об С разсрочи остатъка от 1/5. Незаконосъобразното решение на местния парламент разклати сериозно политическия живот в курортната Община Хисаря, след като юристите на Областна управа не видяха нищожността му, а самите съветници отказаха да го отменят с гласовете на коалицията, която го и прие „ГЕБР – БСП“. Така се стигна до прецедента кмет да съди местния парламент.

В Административния съд в Пловдив днес бяха само адвокатите на двете страни по делото, тъй като по това време в Хисаря течеше поредно редовно заседание на Об С.  Адвокат Евелина Божикова представлява кмета на Община Хисаря, завела жалбата. Тя оспорва законосъобразността на решението, като посочи, че Об С няма компетентност да опрощава публични задължения на юридически лица съгласно ЗМДТ, ЗМСМА, Закона за публичните финанси и Конституцията на Република България. Адв. Божикова цитира две решения на Върховния административен съд по идентични случаи, а съдия Михайлова репликира, че ги знае.

Малко по-късно съдията-докладчик смъмри защитника на ответната страна – адв. Теменужка Кирчева, че губи времето на съда с дълги обяснения, които може да представи писмено. Тя обясни префасонирното заявление на фирмата за разсрочване в решение за опрощаване с факта, че в молбата било записано „преоформяне на задължението“. Посочи също, че Об С имал правомощия според чл.8, ал.6 от ЗМСМА да освобождава от данъци и такси по целесъобразност.

Адвокат Божикова оспори последното твърдение като категорично неоснователно, тъй като разпоредбата важи само за бъдещи задължения, а тук има стари.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Под тепето продължава да следи казуса, очаквайте блиц интервю с адв. Евелина Божикова, както и коментар от юристите на Областна администрация.   

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.