Общинският съвет на Хисаря заложи бомба в бюджета на Общината

Разследване

Местният парламент опрости неправомерно хиляди левове просрочени данъци на местна фирма, а юристите на Областна управа не видяха незаконосъобразността на това решение

Казусът отива на съд и поражда редица щекотливи въпроси

Таня Грозданова

Меко казано „странно“ решение на местния парламент клати устоите на курортната Община Хисаря. Нещо повече, съветниците не желаят  да го поправят и сигналите, които излъчват към избирателите си и останалите граждани са на път да им изиграят лоша шега.

По всяка вероятност си мислят, че с липсата на медии в градчето, номерът ще мине и над 12 000 жители все някак ще понесат не само несправедливостта, но и заложената бомба в бюджета на общината.  

Казусът

На редовно заседание на Общинския съвет на 5 септември 2017-а година, под т. 17 се разглежда докладна на кмета на Община Хисаря инж. Пенка Дойкова, по постъпило ИСКАНЕ ЗА РАЗСРОЧВАНЕ на задължение на фирма „Натура фит“ ЕООД. По време на заседанието е направено предложение от инж. Георги Пирянков (съюз на патриотичните сили „Защита“), което е оформено от съветника Пенчо Шапков (БСП), сумата от 72 905 лв., натрупана и неплатена в срок от дружеството през периода 2014 – 2017 година, ДА БЪДЕ ОПРОСТЕНА НАПЪЛНО. След отговор от юрист, че такова решение е незаконно, предложението се префасонира и съветниците ГЛАСУВАТ ОПРОЩАВАНЕ НА 4/5 от натрупаните задължения за такса битови отпадъци в размер на близо 60 000 лева и разсрочване на останалата 1/5.

Копие от докладната на кмета по внесеното искането за разсрочване на задълженията

От протоколите по заседанието става ясно, че нарушавайки Наредбите на Общината, „За“ гласуват 8 от присъстващите 12 съветници. Това са: Пирянков, Шапков, Ива Вълчева и Мария Мустакова от БСП; инж. Атанас Куковски и Борис Витев от Коалиция за Хисар; Стоян Найденов от ГЕРБ и д-р Стефан Недевски от „Промяна“, който по-късно твърди, че се е объркал и затова е гласувал така.

В мотивите на решението е посочено:  „ОбС намира, че сумата, която е начислена като такса за битови отпадъци на „Натура фит“ ЕООД, е прекомерна с оглед на факта, че има само два контейнера разположени в дружеството, в които биват генерирани отпадъци. С оглед на това обстоятелство, че се предлага услуга , касаеща битови отпадъци, събирани в два контейнера на територията на дружеството, Общински съвет Хисаря, освобождава юридическото лице частично от заплащане на такса битови отпадъци, като дължимата сума годишно, след опрощаването, да се изчисли на база 1/5 от отчетната стойност, ведно със законната лихва, така както е било през 2014г.“

Аргументацията е „изключително интересна“ от гледна точка на факта, че ТБО за юридически лица по Наредба на Общината се формира въз основа на промил от РЗП за съответното населено място. Не на брой контейнери, техния обем или използването им?!

Странно, че на никого от общинските съветници това не прави впечатление.

Освен на четирима, които  са гласували с „Въздържал се“. Това са: Председателят на Общинския съвет – Гатьо Султанов от коалиция „Промяна”, д-р Александър Александров – ГЕРБ, инж. Вълко Макавеев и Митко Нейчев – Партия на зелените.

Те са в очакване Областният управител да върне решението с мотив за незаконосъобразност, още повече, че след подобен случай в Община Перущица, това е било направено. Изненадата обаче е голяма – юристите на Областна администрация нямат обструкции по решението на местния парламент.  

С подобно решение общинските съветници водят общината към фалит и създават прецедент, който дава основание на всички фирми на нейна територия да поискат същото.

Председателят на Общинския съвет Гатьо Султанов насрочва извънредна сесия за отмяна на решението. Заседанието е на 12 октомври, но е бламирано от съветниците, които правят всичко възможно да не гласуват дневния ред от една точка.  Ето какво разказват колегите от „Тракийски свят“ за въпросното заседание:

„12 октомври 2017 година, в 17 часа и 30 минути в залата влязоха петимата съветници на ГЕРБ, двамата на „Коалиция за Хисар”, трима от БСП, един от НФСБ, трима от Партия на зелените и един от „Промяна”. Така със шестнадесет присъстващи сесията можеше да започне.

След предложението на дневния ред, започна гласуването, за да бъде одобрен.  Атанас Кукувски- лидер на СДС, и Пенчо Шапков- лидер на БСП гласуваха „въздържал се.”  Всички от ГЕРБ  – инж. Пенка Ганева, Бойко Гавраилов, Васил Пендев, д-р Александър Александров, Стоян Найденов и Борис Витев от Коалиция за Хисар бяха против влизането на тази докладна за разглеждане. Интересното е, че д-р Александров, който на редовната сесия гласува да не се опрощават данъците и показа достойно поведение, защо днес беше на обратното мнение? Притиснат ли е, или това е лично негово становище?

Гатьо Султанов от „Промяна”, инж. Ненко Костов от Национален фронт за спасение на България, инж. Пирянков, инж. Макавеев, Митко Нейчев от Партия на зелените, Мария Мустакова и инж. Пенка Рахова от БСП гласуваха „за”. 

И в това време, един наблюдателен съветник видя, че съветничката от БСП Ива Вълчева е в  цветния двор на общината. Закъсняла  ли е ?  Или такава е била уговорката – един от БСП да го няма? Затова, когато започна гласуването, сметката беше осем на осем, а това значи, че няма мнозинство от девет човека, което значи, че дневният ред не е приет. А щом няма дневен ред, няма и сесия.“

Фирмата 

„Натура фит“ ЕООД е създадена през 2008-а, собственост на Мария Данчева Кощилакова, Фирмата е регистрирана в Хисаря, а въпросните данъци са за цех в село Старо Железаре. То е построено с инвестиция "на зелено" с помощта на финансиране от Програма за развитие на селските райони. Инвестицията е 6 млн. лв., като финансирането е осигурено през Първа инвестиционна банка, показва справка в Търговския регистър. Има и европейско съфинансиране на стойност 2 562 590 лв. Проектът е отчетен като завършен през август 2015-а. По данни на "Капитал" за предходната година "Натура фит" има 2 хил. лв. печалба – двойно спрямо 2013 г. Приходите за периода са нараснали с 22% до 2.25 млн. лв. Служителите са около 50 и от компанията обясняват, че това е най-голямата производствена инвестиция в община Хисаря за последните 20 години. Според европейските регистри дружеството е получавало и фермерски субсидии.

Заводът на "Натура фит" в Старо Железаре, който има два контейнера на територията сиНай-голямата инвестици в общината за последните години

След репортерската проверка по различни регистри става ясно, че до периода по въпросното кандидатстване за проекта за изграждане на цеха в селото фирмата е изчистила всичките си задължения към общинската хазна. След това спира да плаща.

Данчо Кощилаков

Президентът Росен Плевнелиев на посащения в завода през 2015-а (снимка: капитал)

Основен консултант в дейността ѝ е икономистът  Данчо Кощилаков, баща на собственичката Мария и дългогодишен член на БСП в Хисаря.

Съветникът предложил опрощаването по време на сесия Пенчо Шапков е председателят на БСП, също икономист по образование и работи в банка.

Според градската мълва, „Натура фит“ ще кандидатства отново за еврофинасиране и трябва да представи документ, че няма задължения.   

Сигналите към обществото

Първо – за едни може, за други – не, коментираха хотелиери пред репортера ни. В Черничево има цех за фураж, който си плаща данъците, винарната в Старосел също, а и много други фирми на територията на Община Хисаря в селата, дават примери местните бизнесмени. Те определят постъпката на общинските съветници като неморална.

Други пък защитават дружеството, изтъквайки факта, че не е искало опрощаване на задълженията, а разсрочването им и недоумяват що за лоша шега е това.

Като антисистемно, антиполитическо, антиикономическо и антисоциално определя решението на местния парламент неговият председател Гатьо Султанов.

Председателят на Об С - Хисаря Гатьо Султанов

Очаквана развръзка

„Ако това влезе в сила и повлече крак, означава, че общината е изправена пред фалит,“ коментира той.

Султанов е категоричен, че този казус ще се отрази в бъдеще на ОбС. „Всички грешим, но грешката все още може да бъде поправена и да не се стига до съдебни разноски. Решението може да бъде отменено още на следващото заседание на 21 ноември.

Ако това не се случи ще бъде даден ход на делото, което кметицата е завела в Административен съд срещу ОбС. Заседанието е насрочено за 5 декември.

Под тепето ще проследи казуса до края. Очаквайте продължение!

Споделете ни във:

3 коментара

  1. Общинският съвет в Хисаря трябва да се саморазпусне и да отиваме на нови избори! Явно, че сегашния е избран да решава проблемите на съпартийците на съветниците. На никого не му пука, че спретнаха най-големия скандал в историята на общината и че хората повече не вярват на никоя партия. Да се опростят 75 000 лева на човек, който се прави на милионер идва в повече на всички.

  2. На 21.11 председателя на БСП Хисаря Пенчо Шапков отново бламира приемане на решението за отмяна на скандалното решение, с което се облагодетелства Кощелаков. Докога ли ще му търпят селските номерца на това момченце?

  3. Доста време вече в смотан сайт ПодАльошата се забелязва и ОТКРОЯВА името на журналистката ТАНЯ ГРОЗДАНОВА която за разлика от другите г-ци на Иво третира и разследва и докладва въпроси НАД ДРЕБНОТЕМИЕТО на крафт-бира-тиквеник-капана. Време й е вече да застане самостоятелно -или в рамката на свястна страница като РЕДУТА.БГ на Тони Филипов, д-р (до ония двете Л. Русева и В. Седларска от СливЯн; или СЕГА / ГЛАСОВЕ)- за да се реализира максимално

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.