Подтепето

ПОД НОЖА

07 Дек, 2017

Защо Колодрума не става за Световно по волейбол (ДОКУМЕНТ)

 

Отговорът дойде от най-високо ниво

Разковничето се крие в словосъчетанието „и други специфични конструктивни особености“

Таня Грозданова

Прехвалената Многофункционална спортна зала на Пловдив не става за Световно по волейбол, това става ясно от обяснение на министъра на спорта. Освен, че не отговаря на всички изисквания на Световната федерация, Колодрума изпада от класацията заради раздута оферта, разбра Под тепето.

Меко казано „учудващ“ отговор е получил доц. Георги Йорданов, народен представител от ПГ „БСП за България“, на свое питане към министъра на спорта защо бе пренебрегнат Пловдив за град-домакин на Световното първенство по волейбол за мъже през 2018-а година.  Депутатът от Пловдив е входирал въпроса си на 17.11., а отговорът е получен на 24-и същия месец.

Оставяме без коментар обръщението към доц. Йорданов в официалната кореспонденция на Министерството на младежта и спорта, и прилагаме копие на документа с автентичния правопис.

От него става ясно, че по изисквания на Световната федерация (СФВ) Българската федерация по волейбол (БФВ) е задължена да представи три града със зали, отговарящи на изискванията, заложени в Спортните правила на СФВ за такъв тип състезания – бр.зрители, размери на игралната площ, височина и инфраструктура на прилежащите помещения.

От една страна в отговора се твърди, че Колодрума попада в тези зали заедно с Булстрад Арена - Русе, Арена Армеец – София и Дворец на културата и спорта във Варна. Обаче БФВ предлага другите три, но не и пловдивската многофункционална зала, отговаря министър Кралев.

Защо? Предимствата, които изтъкват от родната федерация за другите домакини са: софийската зала била най-подходяща за такъв тип състезания, варненската била утвърдена като „столица на българския волейбол“, заради състезания през последните десетина години, а русенската притежава „най-голяма компактност на трибуните около игралното поле“. Последното било много важно заради маркетинговите изисквания на СФВ.

Най-накрая от спортното министерство обясняват кусурите на Колодрума, които го изключват от борбата за домакинство на Световното първенство по волейбол за мъже през 2018-а година. „Зала „Колодрума в гр.Пловдив с наличие на колоездачна писта и други специфични конструктивни особености, отделящи основния брой зрители от игралното поле, не позволява компактност на трибуните около полето. Също така предложената оферта от зала „Колодрума“ в гр. Пловдив е много по-висока от тази в гр. Русе.“

Репортерско проучване на Под тепето показа, че „другите специфични конструктивни особености“ включват ниски тавани на коридорите и помещенията, по които се стига до залата. Спортисти високи над 2 метра са принудени да вървят с приведени глави по някои коридори, а за това предупреждават стряскащи надписи и облечени с дунапрен ръбове, ако все пак някой не преклони глава и се тресне.

Тук няма как да се въздържим и да не ви припомним част от "интервюто" с в.и.д. директор на Колодрума Галина Китена, което получихме след 9 месеца настояване.

"...За какви спортове и от кои федерации е сертифициран комплекса до момента?

До настоящия момент в ОП „Многофункционална спортна зала“, гр. Пловдив са проведени редица спортни международни събития от най-висок ранг (волейбол, снукър, баскетбол, колоездене, таекуондо), като за всяко от тях е извършен предварителен оглед и оценка на залата от представители на европейска/международна федерация, което потвърждава годността на съоръжението за съответното спортно мероприятие." 

Според нейния отговор Колодрума няма проблем с волейбола.

  • 08 Дек, 2017 | Куку
    Аман от алчни управници !!! Няма кой да ви вземе залата за безумния ви наем, няма!!!само дето ние я изплатихме с мизерните ни доходи... за съд сте всички!!!
  • 08 Дек, 2017 | непотребна скъпа тенекия натресена на данъкоплатеца от клептокрацията
    Добре изяснено е колко абсурдно непотребна е некадърно сглобената по каталози ТЕНЕКИЯ =скъпа и прескъпа= натресена на горките будали пловдивски данъкоплатци от управляващите ни КЛЕПТОкрати. Да организираме Гражданска Инициатива (извинете за мръсните думи) за 1. ОПЕРА; 2. ХИПОДРУМ та да има къде да тупуркаме с магаренцата си; и 3. все така нататък, майни!
  • 07 Дек, 2017 | Позьорът Теди А.
    Изглежда се разминава с Нобелова Премия арх. Т. Абаджиевски и тоя път, май ще се наложи да се задоволи с "лавровия венец" на Кино КОСМОС и на Галерия СБХ-ГЛАДСТОН, за които бил цунал "Авторски" Права. Горе главата, майна, все така, ХВАЛА
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

15 Юли, 2018

Изненада: Обявена е обществена поръчка за осветление на Колодрума

Близо 800 000 лева ще струват още нови лампи за неизползваемата зала

Избраният изпълнител ще трябва да демонтира досегашното светлинно оборудване и да монтира ново в рамките на 12 месеца

 

Таня Грозданова

Община Пловдив е обявила открита процедура по обществена поръчка на стойност близо 800 хиляди лева за дообрудване на осветелението в многомилионната Многофункционлана спортна зала Колодрума. Обявата е публикувана в края на работната седмица.

Строителството на Колодрума струва на общинския бюджет над 50 милиона лева до сега, а залата пустее.

Припомняме, че в края на месец юни Спецпрокуратурата пое проверката за разходваните средства по изграждане на залата. До тук се стигна след решението на Върховна касационна прокуратура от 22 май тази година преписката за начина на изразходване на средствата ...

» повече
14 Юни, 2018

Кметът Тотев: За мен в Колодрума всичко е наред

Той определи като „политическо говорене“ повдигането на теми за реализираните големи инфраструктурни проекти

„Претоплени манджи вече им писнаха на хората,“ коментира градоначалникът

По отношение на многофункционална спортна зала Колодрума всичко е наред, категоричен съм! Така кметът Иван Тотев отговори на журналистически въпрос  „ще коментира ли новината от миналата седмица, че в писмо до предшественика му Славчо Атанасов главният прокурор Сотир Цацаров отговаря, че е разпоредил повторна проверка за разходваните средства в колодрума“.

Тотев изтъкна, че такива големи знакове обекти преди управлението на сегашното мнозинство  в Пловдив не е имало. „Такъв обект е много лесен за политическо говорене. С всички големи проекти е така, но мисля че тези политически говорения са много назад във времето и вече изобщо не им обръщам ...

» повече
05 Окт, 2017

127 030 лева е загубата на Колодрума за 2016-а

1330 лева на ден е струвала издръжката на залата на данъкоплатците за същия период

Вижте колко точно струва на данъкоплатеца един работен ден на залата - въпросът, на който не получихме отговор в цифри

Таня Грозданова

Колко точно струва на данъкоплатеца един работен ден на залата? – въпросът, на който не получихме отговор в чаканото девет месеца интервю със заместник-кмета по стопанска дейност на Община Пловдив Розалин Пектов на тема Многофункционална спортна зала Колодрума вече има отговор за 2016-а година.

Колко точно струва на данъкоплатеца един работен ден на залата? Според информация на Под тепето имено това бе питането, с което репортерът ни ядосал г-н Петков и в крайна сметка получи отказ за интервю. Колко точно струва на данъкоплатеца един работен ден ...

» повече
04 Сеп, 2017

Търси се ресторантьор, за да оживи зоната около Колодрума

Дават му близо 3 декара за 10 години за заведение и паркинг

Така на още ненаетия ресторант в Колодрума му се очертава втори конкурент

Общината може да помогне с част от инвестицията, обяви кметът

Таня Грозданова

Община Пловдив има нужда от някой кадърен ресторантьор, който да вдъхне живот на поляните около Многофункционална спортна зала, стана ясно днес по време на редовния брифинг на кмета Иван Тотев.   

Управата на града подготвя тръжна процедура за наем на 2,7 дка празен общински терен, който се намира отпред до Колодрума. Парцелът ще бъде предоставен за 10 години на бизнесменът, който даде най-висок наем. Процедурата няма да е нито концесия, нито конкурс, уточни кметът.

Идеята е да се подпомогне целта на общината за оживяване ...

» повече
31 Авг, 2017

Колодрума е единствената от трите големи зали в България без голям рекламодател

„Една от първите и най-важни задачи е да бъде намерен генерален спонсор за залата“ 

Тази задача стои вече две години при двама управители

Мениджърът на залата сравнява нагласите на пловдивчани с тези на парижани към Айфеловата кула

     Уважаеми читатели на Под тепето,

Вашето и нашето търпение, упоритост и търсене на истината по пътя към най-дълго организираното интервю в 17-годишната комуникация с община Пловдив на нашия репортер Таня Грозданова, вече е удовлетворено до някаква степен. По-долу ви представяме „интервю“ със сегашния директор на ОП „Многофункционална спортна зала“ Галина Китена, което получихме по електронната поща в навечерието на двегодишнината на Колодрума и деня на откриването на първата частна такава зала в Града на тепетата.      

Припомняме, че търсенето на отговорите продължи близо 8 ...

» повече