Подтепето

ПОД НОЖА

11 Май, 2018

Смразяваща находка изненада пловдивските археолози

Попаднаха на тленните останки на дете, пронизано от стрела в гърдите

До него са открити и костите на възрастен човек, вероятно става въпрос убийствено нападение и палеж в древността

Предполага се, трагедията се е случила при голямото готско нашествие към средата на трети век, когато Филипопол е тежко опожарен  

Зловеща находка смрази кръвта на свикналите на всякакви изненади от земните недра пловдивски археолози. При спасителните разкопки на обекта под пловдивска митрополия, от южната страна на тунела, екипът на Елена Божинова се натъкна на нещо напълно неочаквано- сцена на жестоко убийство от античността.

След като силно впечатляващия обект първо сюрпризира с няколко много ценни находки- част от централната антична улица и фрагменти от масивна арка, дойде време и за друг сюжет, с историко-криминални краски- насилствена смърт на дете.

Докато работим по най-ранните антични нива, в останките на една от жилищните сгради от 2-3в., на пода открихме тленните останки на много малко дете, може би 3-годишно, с железен връх от стрела в гърдите. До него намерихме по-възрастен индивид, от който до момента за излезли само долните крайници. Вероятно става въпрос за убийство, след нападение над жилищната сграда. След него, постройката е била напълно опожарена. Става въпрос за много голям пожар, който е изпепелил всичко. Костите на детето бяха силно обгорени. Но открихме и част от челюстта му, обясни за Под тепето Елена Божинова.  

Все още е рано да се конкретизира какво и кога точно се е случило. Напълно вероятно е детето и възрастният да са били убити, а сградата опожарена, при голямото готско нашествие към средата на трети век, когато Филипопол е тежко опожарен.  

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

08 Юни, 2018

National Giographic: Рядко свидетелство за готическата инвазия в Пловдив

Три овъглени скелета на 1700 години разказват ужасяваща история, пише италианското издание за смразяващата находка на археолозите, за която Под тепето писа за пръв път преди месец 

В България, близо до древния град Пловдив, археолозите откриха находка, която е ужасяващо свидетелство за готическата инвазия в един от най-старите градове на Европа. Така започва разказът на журналистката Sarah Gibbens за италианското издание на авторитетното в цял свят списание National Giographic, посветен на античното тройно убийство, за което ви разказахме подробно в поредица от материали.  Смразяващата находка изненада пловдивските археолози в началото на месец май, а само преди два дни е намерила отражение в онлайн изданието на NG със заглавие „Три овъглени скелета, рядко свидетелство за готическата инвазия“.

От National Giographic са ...

» повече
14 Май, 2018

Двойното убийство от античността стана тройно

Пловдивските археолози като криминалисти в обработката на зловещата находка

Откритите двама възрастни индивиди са се опитвали да избягат с домашните си съкровища от нападателите, но не са успели

Единият е криел монети, другият- красива статуетка

Криминалната сцена с вероятна датировка от преди близо 1800 години, излязла при спасителни археологически разкопки до южната страната на тунела, под митрополията, се разширява. Близо до останките от прободеното в гърдите от стрела дете, за което писахме преди два дни, бяха открити два по-възрастни индивида. Предполага се, че са родителите на убитото около 3-годишно филипополче. Опожарените скелети са намерени един до друг в неестествени пози, като на ръката на единия има красива гривна. Детето е било простреляно от стрела. Докато по-възрастните може би са били ...

» повече