Подтепето

ПОД НОЖА

14 Сеп, 2017

Европейският съд за правата на човека отново спря багерите пред незаконна ромска къща в Армана

Странно се набива на очи един факт – напоследък точно в деня на акциите взеха да пристигат указанията от Страсбург

БХК представя правна помощ на обитателите на незаконните строежи

По препоръка на юристите въпросните тъжители отказвали да подадат документи за настаняване в социално жилище

Таня Грозданова

„С писмо от вчера, 12.09.2017 г., Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) даде привременни мерки за защита на ромско семейство с тримесечно дете. Семейството е представлявано от адв. Маргарита Илиева с помощта на екипа на „Правна програма“ на Българския хелзинкски комитет (БХК). Мерките задължават българските власти да не разрушават дома им в сегрегираната „Арман махала“ в кв. „Хаджи Димитър“, Пловдив. ЕСПЧ обяви, че ще гледа с приоритет делото, заведено от името на това и още пет други семейства, включително 7 деца, от които 3 на възраст под 1 година, от „Арман махала“, заради нареденото от властите разрушаване на техните единствени домове, без да бъдат защитени срещу бездомност.“ – това се казва в прессъобщение на БХК, озаглавено „ЕСПЧ укàза на България да не бута ромска къща в Пловдив и обяви, че ще гледа делото с приоритет.

По нататък писмото на БХК продължава така: „През април 2016 г. общинските власти в Пловдив започнаха разрушаване на ромски къщи в кв. „Хаджи Димитър“. БХК предостави правна помощ на засегнати семейства, които подадоха искане до ЕСПЧ за привременната им защита от бездомност – ЕСПЧ да укàже на държавата да не разрушава домовете им, докато не подсигури алтернативно настаняване при човешки и неунизителни условия така, че да предотврати тяхната бездомност. С писмо от 26.04.2017 г. българските власти поеха ангажимент пред ЕСПЧ, че няма да разрушават жилищата на шестимата жалбоподатели, докато „не им бъде предоставено адекватно алтернативно настаняване“.

В разрез с обещаното от правителството на 05.09.2017 г. общинските власти в Пловдив уведомиха един от шестимата жалбоподатели, че ще разрушат жилището му днес, 13.09.2017 г. – без да предложат подслон на него и неговото семейство, включително Милка, тримесечната му внучка.“

На последната акция по събаряне в Арман махала също присъства наш репортер. Нека ви припомним какво се случи там, за да си направите сами изводи. Тогава сред малките групи зяпачи обикаляше и Васил Къдринов с папка документи по жалбите на петима собственици, които сезираха Страсбург чрез комитет “Право на жилище - район Северен Пловдив“. Той показа факс, с който Европейският съд по правата на човека е пратил спешна депеша (забележете) късно снощи (23 април) до българското правителство да спре събарянето до осигуряване от правителството на подходящи жилища за децата, болните, старите хора и бременните жени, които остават без подслон.

Припомняме, че в съда в Страсбург е заведено дело 30472/17 от Юсеинова и други срещу  България. Жалбоподателите се представляват от адвокат Маргарита Илиева от Български Хелзинкски комитет.  

„За всички тях, с изключение на един, имаме събрани доказателства, че са били обещетени с апартаменти при построяването на Малкия гигант. В последствие тези хора продават апартаментите в блока, слизат на поляната и строят незаконни жилища. Всички документи ще бъдат приложени и изпратени до Страсбург,“ коментира кметът на „Северен“ Ральо Ралев, който лично ръководеше акцията на терен. Той водеше екип от социалните служби, за да приложи администрацията стриктно Хартата за правата на човека. Служителите попълваха документи на жалбоподателите за осигуряване на временен социален подслон.

Странно се набива на очи един факт – напоследък в деня на акцията взеха да пристигат указанията от Страсбург. В случая от 12 септември писмото от Европа пак пристига часове преди акцията по събаряне. Това вече се случва нееднократно и навява за странно лоби нависоко и далече.

За събарянето на къщите там има решение на тричленен състав на ВАС, ромите обаче работят с правна кантора и намират вратичка в закона, която им позволява да жалят на така наречената „петчленка“. Адвокатските хитрости не свършват до тук. 

Конкретно за семейството на малката Милка, администрацията на район „Северен“ е установила, че по съвет на техните адвокати ромите не подават молба за настаняване в жилище. Те са били посещавани неколкократно от служители на Социални грижи и районната администрация и са отказвали да подадат заявление за настаняване, заяви пред Под тепето кметът на района Ральо Ралев.

Той разказа, че в сряда в кметството е получено писмо от Министрество на правосъдието с указанието на ЕСПЧ. По това време вече е била стартирала акцията в квартала. Съборени са обор, навес и кокошарник, но не и незаконната „къща“. Преди това се наложило работниците да викат паяк, тъй като ромите паркирали нарочно коли пред къщата, за да не може да влезе багера.

Въпросното семейство едва днес, виждайки багера подава документи за настаняване и започва да изнася багажа си от паянтовите постройки.

„Категорично никога на никой не съм обещавал, че ще остане в незаконната си къща. Нито българското правителство е давало такива обещания. Напротив, казах им „подайте си документи, защото подлежи на събаряне“, коментира Ральо Ралев.

По думите му, кметството е подало информация към правосъдното министерство колко пъти екипите са ходили на адреса.

Поредното указание от Страсбург всъщност е временна мярка. Ромите си изнасят багажа, настаняват се за няколко месеца в жилище, осигурено от общината, а къщата подлежи на събаряне. 

Редът е за всички, не може да останат там, категоричен е кметът Ралев.

„Имам само един въпрос към БХК. Питам ги тази къща, която е паянтова, при едно земетресение като падне върху тях кой ще носи отговорност?!“

По отношение на факта, че последните няколко пъти все в деня на акцията пристига депеша от ЕСПЧ, Ралев коментира следното:  Явно имат някакво лоби там. Като цяло случващато се е уникален шамар по държавността!“

Вижте какво пишат още от БХК: „След като бе уведомен за това от БХК, ЕСПЧ издаде привременни мерки за защита на жалбоподателя, като забрани на правителството да разрушава дома му до 15.09.2017 г. Съдът ясно се мотивира с ранната възраст на детето в семейството. Същевременно съдът обяви, че ще разгледа цялото дело с приоритет. Посланието е, че правомерността на подобни евикции на уязвими хора е силно спорна. Съдът изрично желае да бъде уведомен дали властите са предложили на жалбоподателя алтернативен подслон от април насам, на което отговорът е, че не са.

За пореден път ЕСПЧ взима отношение по случаи на евикции, които българските власти се опитват да реализират в разрез с член 8 (правото на личен и семеен живот) от Европейската конвенция за правата на човека. В предишни решения на Съда ясно се казва, че властите не могат на разрушават единствените жилища на гражданите, дори в случаите когато тези жилища са незаконни, без да им гарантират алтернативно настаняване. Жилищата на семействата съставляват техен „дом” по смисъла на Конвенцията, защото те са ги обитавали в продължение на много години със знанието и при бездействието на властитe. Без значение е тяхната „незаконност” по вътрешното право. Изваждането на хората от домовете им би съставлявало вмешателство и в правото им на личен и семеен живот. Въпреки това властите продължават да изпълняват тези порочни практики. През последните години БХК представляваше редица жалбоподатели от български и ромски произход във връзка с разрушаването от властите на единствения им дом.“ 

До сега не сме получавали информация за жалбоподатели от български произход, които са защитавани от БХК във връзка с разрушаването от властите на единствения им дом.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

18 Апр, 2018

Още две незаконни къщи в Армана паднаха

От общо 26-те установени вече 2/3 са съборени

След поредната акция срещу незаконно строителство, проведена днес в ромската Арман махала, още две незаконни жилищни сгради бяха съборени.  

Днес със съдействието на полицията и комуналните дружества са премахнати една едноетажна и двуетажна сгради, които са изградени на терени общинската собственост, без каквито и да е строителни документи и книжа, разказа кметът на район „Северен“ Ральо Ралев. 

От общо констатираните 26 незаконни къщи, с предприетите действия от днес, изпълнените заповеди са вече 2/3 от издадените. Ралев декларира, че ще бъде безкомпромисен по този проблем: „Ще продължаваме с премахването на незаконното строителство!“    

Той благодари на служителите на III-то РУ на МВР-Пловдив за проявения професионализъм при изпълнението на служебните им задължения, както ...

» повече
23 Фев, 2018

Да строиш на инат – Арман махала

От другата страна на барикадата - Ралев, кметът който руши законно

Гараж в двора на училище и занаятчийска работилница на кьоше захапаха багерите в Северен

Да си построиш гараж в двора на училище?! След това изречение ще последват стотици коментари в стил “това го има само в България“. Тук хейтърите трябва да не генерализират, тъй като това го има най-вече в така наречените „етнически квартали“.

Незаконното строителство в махалите на втория по големина град в страната е жесток проблем, с който управляващите се борят от години. Там нещата са горе-долу като в поговорката за гъбите след дъжд. През последните 6-7 години, трябва да признаем, от тази борба има ефект. Той обаче предизвика и мощен отпор – появиха се хуманитарни организации, които защитават ...

» повече
30 Ян, 2018

Премахват 25 незаконни постройки в „Столипиново“

25 заповеди за премахване на незаконни търговски обекти в Столипиново ще бъдат изпълнени в продължение на 3 дни от днес, съобщи кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков. Постройките се намират на ул. „Възход“, като преди да се предприемат ефективни действия по премахването им са спазени всички законови процедури.

„Това не са кампанийни акции, а част от постоянната ни борба срещу незаконното строителство, която продължава“, коментира Николай Чунчуков. Той припомни, че само през миналата година в квартала бяха съборени около 150 незаконни обекта.

» повече
12 Окт, 2017

Багерите пак влязоха в Армана

Местните кълнат кмета на Северен

В акцията участваха социалните служби и полицията

Две незаконни къщи на по два ката, строени без никакви документи на общинска земя, в пловдивската етническа Арман махала захапаха багерите на „Май груп“ тази сутрин.

Пушилката от разрушаването не бе толкова голяма, колкото пушилката, която вдигаха мургавите обитателки на квартала. Десетки клетви отнесе районният кмет на „Северен“ Ральо Ралев, а докато крещяха срещу него жестоки и неразбираеми фрази от сорта на „Удар да те утрепе!“ и „На пепел да станеш!“, местните опитаха да блокират багера на наетата строителна фирма.

На мястото бяха униформени от III-то Районно управление на полицията при ОД на МВР –Пловдив, които трудно удържаха обитателите на нередовните постройки, решени да прибегнат до саморазправа.       

Кметът ...

» повече